Спасяват с легени уникална гробница

0
1117

С подръчни средства, основно с пластмасови легени, археологът от новозагорския музей Веселин Игнатов и негови колеги се опитват да спасят от наводнение и разрушаване уникалната тракийска гробница край село Караново.

Фотосът, направен от любител на античността е постнат в социалната мрежа Фейсбук с коментара: “А каква прошка за държава, която реди легени, вместо да гради стрехи над чутовната си история!?“

Игнатов припомни, че гробницата бе разкрита през 2008-2009 г., след което с дарени около 100 000 лв. е изградено защитното покритие. Разрухата е започнала преди около 3 години, но и до момента от ръководството на музея в Нова Загора не се предприемало нищо.

„Има голяма опасност, ако продължава безхаберността на чиновниците този обект да изчезне от маршрутите на културния туризъм. Само преди десетина дни изпратих нов сигнал до Министерството на културата и служебното правителство, но все още няма никакъв отговор. От колеги разбирам, че там „горе“ си имат други проблеми и не искат да си отварят нови …“, с горчивина коментира д-р Веселин Игнатов.

В могилата е погребан чрез кремиране мъж на 36-годишна възраст, по всяка вероятност аристократ от династията на одриските царе. Ритуалът е бил изпълнен в средата на I век от новата ера. За установяване възрастта и пола на кремирания спомогнали оцелял зъб и парче от ключицата му. Няма данни погребаният да е бил цар, но със сигурност е получавал царски подаръци, защото намерените две сребърни чаши с позлатени орнаменти и надпис „Направи ме Паулус“ имали аналози единствено в сервизи, откривани сред владетелски съкровищници./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук