Специалисти: Избягвайте бирата в пластмасова бутилка, слагат в нея спирт

0
1369

Водка в бирата е изводът на експертите пивовари за качеството на пивото у нас, което се произвежда на десетки места в страната. Става въпрос за неприятния извод от изследвания на специалисти, които сочат, че в него има забележителни количества спирт.

Доказателството идва и от неприятно изненаданите пиячи, които твърдят, че послевкусът от родната бира масово е именно на водка, а не на хмел, както е посочено на всички етикети.

Факт е и че пийването й никак не утолява жаждата, а при поглъщането на малко повече от половин литър масово следват оплаквания от главоболие, точно като при тежко препиване с твърд алкохол. Въпреки че бирените производители отричат да влагат спирт в стоката си, най-малкото защото това би довело до оскъпяването на напитката, всъщност те не могат да отрекат наличието на етил в пивото, с което не просто стабилизират кехлибарената течност, а увеличават и градусите й.

Освен това при нормални условия естественото пиво би могло да остане свежо за не повече от няколко дни, ако е налято в стъклена или пластмасова бутилка. В масовия случай датата на производството предхожда около 2-3 месеца срока на годност.

Експерти пивовари обясняват, че единствените продукти на пазара с естествено качество и със завиден вкус, галещ небцето, са така наречените непастьоризирани бири. Те се върнаха на пазара у нас преди около 2 години и са тотален хит, макар да струват малко по-скъпо от традиционните им братя, бъкани със спирт и други, неуточнени консерванти. Затова и мнозина от разбирачите залагат по-скоро на вносните продукти от Германия, Белгия и Ирландия, за да не се тровят с изкуствеляци.

Безспорно е, че нивото на хигиената в повечето заводи у нас е сходно с европейското, но това не означава, че не се влага допълнително химия, разясняват експертите. Освен това напомнят, че не е добре да се консумират напитки от каквото и да е естество в пластмасови шишета, както и съветват да не се поглъща бира, която е престояла на слънце, макар и бутилката да е сложена в хладилник.

.Вместо това препоръчват да се залага на т.нар. жива бира, защото при нея няма никакъв риск от влагането на спирт и със сигурност няма да има дъх на съмнително качество водка или друго „твърдо“ питие./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук