Спират скандалния строеж на Японския хотел – Лиляна Павлова погна Арабаджиеви

0
1044

Милионерската фамилия съсипвала сградата без технически разрешителни и точно преди да я обявят за паметник на културата

Скандалният строеж на Японския хотел в София е спрян от министерството на Лиляна Павлова, научи ПИК. Причината е, че собствениците – милионерската фамилия Арабаджиеви, нямат разрешителни за преустройство на източното крило. Въпреки това започнали да дострояват сградата, която е дело на световноизвестния японски архитект Кишо Курокава и бе на път да бъде обявена обявена за паметник на културата.

По този начин се съсипва непоправимо уникалния облик на постройката и гръмна скандал, заради който Министерство на регионалното развитие и благоустройството се е самосезирало.

Надстрояването на едноетажното тяло на „Хотел Маринела“ в София, както е новото му име след покупката от Арабаджиеви, според МРРБ е извършено без одобрени технически проекти по всички части и без протокол за определяне на строителна линия и ниво на строежа. От ведомството на Лиляна Павлова добавят, че служители на Регионален отдел за национален строителен контрол София към ДНСК са извършили проверка на място на строежа и по документи в район Лозенец.

Установено е, че в началото на 2015 г. е издадено разрешение за строеж по идейни проекти за надстрояване с един етаж на едноетажно тяло на хотела от главния архитект на район Лозенец. Проверяващите са констатирали, че строителството се извършва без да са одобрени технически проекти по всички части и без да е съставен протокол за определяне на строителна линия и ниво на строежа.

Във връзка с допуснатите нарушения е съставен и връчен на възложителя констативен акт за спиране на строежа. В момента тече седемдневен срок за подаване на възражения по констативния акт. След изтичането му и след разглеждане на получените възражения, при наличие на правни основания, предстои издаване на заповед за спиране на строежа. Предстои да се установи наличие на правомощия на главния архитект на район Лозенец за издаване на разрешението за строеж.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук