Средната работна заплата по морето ще е около 600-700 лв

0
742

Стотици безработни от Бургас посетиха провелата се днес туристическа трудова борса. В изложението, организирано от Бюро по труда – Бургас и Регионалната служба по заетостта, се включиха около 45 работодатели от Св. Влас до Ахтопол. Предлаганите свободни позиции са над 2000, като най-често се търсят главни готвачи и камериерки. Глад има също и за сервитьори.

Средната заплата, която хотелиерите и ресторантьорите предлагат, е около 600-700 лв., в зависимост от длъжността и квалификацията. В по-големите хотелски комплекси възнаграждението стига до 1500 лв. за ръководни позиции.

Въпреки големият интерес обаче, се оказа, че обявените свободни работни места са повече от квалифицираните кадри, които могат да бъдат наети на работа веднага.

Проблем за намирането на квалифицирани кадри се оказва и фактът, че голяма част от подготвените лица са привлечени от чужди работодатели, които наемат работници от България.

„Имаме готовност да предложим на работодателите около 1000 подготвени лица, които са регистрирани като безработни. Но в сферата на туризма са нужни много повече хора. Затова ако е нужно ще организираме още една трудова борса.“, заяви преди няколко дена Пенка Кирилова – директор на „Регионалната служба по заетостта“ – Бургас.

По думите й изискванията на предлагащите работа стават все по-високи, но и условията – на тези, с които Бюрото по труда работи – са се подобрили. Много от фирмите предлагат спане или транспорт до и от работното място, както и храна.

След Бургас, трудови борси ще се проведат в още няколко града от областта. Утре – 25 март, подобен форум ще има в Руен. На 30 март ще се проведе трудова борса в Айтос, а през месец април работодатели и безработни ще се срещнат в Карнобат и Созопол./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук