Става страшно: На 21 август части от Земята ще потънат в мрак! Денят ще се превърне в нощ!

0
1387

Очаква се много рядко събитие. То ще се случи на 21 август 2017 – датата, когато денят се превръща в нощ за кратко време.

Жителите на САЩ и отчасти в райони на Атлантическия и Тихия океан, ще станат свидетели на пълно слънчево затъмнение.  Произходът на слънчевото затъмнение всеки го знае. Земята, Луната и Слънцето са наредени в една линия. Луната покрива слънчевата светлина, която пада върху Земята, причинявайки тъмна сянка върху планетата. Но колко добре сте запознати с това явление?

Нека да разгледаме някои интересни факти. Слънчевото затъмнение е доста различно от лунното затъмнение Лунно затъмнение се случва по-често от слънчево. То може да бъде няколко пъти в годината. Това се случва, когато Земята преминава между Слънцето и Луната. По това време, Земята хвърля сянка на лунната повърхност. Част от светлината достига до Луната, а синият цвят се филтрира от атмосферата. Ето защо, ние обикновено виждаме ярко-червена Луна.

Слънчевото затъмнение е по-рядко от лунното Слънчево затъмнение обикновено се случва на около всеки две години, и се вижда не от всички жители на Земята. По това време, Луната преминава между Слънцето и Земята. Тъй като Луната е много по-малка, отколкото Земята, тя хвърля по-малка сянка. В резултат на това – затъмнение се наблюдава само в някои части на света. Когато има пълното слънчево затъмнение, Слънцето може да се види с т.нар корона.

През 1834 г. има пълно слънчево затъмнение, което води до спадане на температурата на въздуха. Представете си от 24 ° С до 8 ° С, почти веднага!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук