Станка Златева проплака: Превърнаха ме в инвалид!

0
2501

Една легенда си отива. Великата Станка Златева реши да се раздели с борбата и да опита да рестартира живота си. Страхотните й изяви на тепиха донесоха много слава на България, но взеха и много от живота на   Станка. Самата тя  проплака,  че  е оставена сама да се бори със страдани­ето, което я чака оттук нататък.stanka-zlateva-kato-pobeditel-vav-vip-bradar-2013

„Тялото ми е тотално амортизирано. Няма място, което да не ме  боли. Лошото e, че някои болежки са хронични и няма да отшумят с времето. Хората говорят само за известността ми, за парите, но никой не си дава сметка какво ми ко­стваха победите в борбата. Не е изключено да остана инвалид и болката да се увеличава с напредването на възрастта. Съвсем сама ще трябва да посрещна това изпитание”, сякаш е напълно отчаяна Станка.

Но не емоциите са основната причина Станка да каже „сбогом” на големия спорт. Нова тежка травма не й даде шанс да се подготви за олимпийската квалификация, на която ще се раздават квотите за олимпийските игри в Рио.

„Щом няма да съм на олимпиадата, какво пове­че да правя в борбата. Не желая да ме превръщат в циркаджийска мечка. Да ходя по тв студията и да обяснявам колко още мно­го успехи ме чакат и колко рекорда ще подобря. Едно време ламтях за още и още медали. Трупах отличията в една витрина, после ми трябваше шкаф, а сега не могат да се поберат в цяла стая. И какво от това? След месец-два всички ще са ме забравили. Така се случва с големите шампиони. Така се случва с всички в тоя живот. Никой не си прави труда да те помни, когато вече не си под светлината на прожектори­те”, убедена е петкратната ни световна шампионка. Родената в село Крушаре боркиня бърза да допълни, че славата в никакъв случай няма да й липсва. Напротив, тя   на  драго сърце ще се раздели със своята популяр­ност.zx620y348_1884992

„Едно време ме блазнеше мисълта, че хората ме позна­ват. Какво искате от едно младо и глупаво момиче. И то като всички останали си пада по лъс­кавите неща. Вече съм на 32 и много добре съм осъзнала какво е важното в тоя живот. Хубавото е, че покрай спорта успях да съ­бера достатъчно пари, да инвестирам в бъдещето си. Да, спечелих финансова стабилност, но колко други неща загубих… Личният ми живот отиде на кино, а хората решиха, че това е хубав повод за шеги по мой адрес. Едва ли не се превърна в лаф приказ­ката, че „Станка не може да си намери мъж”, ядосва се великата ни спортистка, която така и не успя да спечели олимпийско злато.

Най-близ­ко до мечта­ното отличие Станка беше на олим­пиадата в Лондон. Глупава грешка я проваля на финала срещу далеч по-неопитна рускиня. До ден днешен тя не може да си го прости. „В онзи момент сякаш се отчупи едно парчен­це от сърцето ми. Бях сигурна, че ще стана олимпийска шампионка и ще се откажа в най-подходящия момент. Мечтите ми се срутиха, беше ми невъзможно да се събера психически. Опитах в следващите ме­сеци да забравя глупаво загубения финал, но не се получи. Вече не изпитвах удоволствие от борбата и трябваше още тогава да се откажа. Но продължих с идеята да се боря в Рио. Сега това ми се струва глупава идея. Отказвам се, ще си живея живота”, отсича Станка Златева.tervel_Stanka_3

Най-важните хора в спорта се опитват да я разубедят, но тя е непре­клонна. Има с какво да уплътни свободното време, което ще се ширне пред нея оттук нататък. „Не се притеснявайте, няма да скучая. Не съм се отказала да създам свое семейство. Ще бъда една спокойна и самоуверена жена, която има предостатъчно свободно време. Не е ли това достатъчно да си намеря правилния човек, с когото да се обвържа. И не си мислете, че кандида­ти не е имало много през годините. Но нито един не успя да накара сърчицето ми да трепне. А аз не вярвам в изгодния брак, в който няма любов. Лесно беше да си хвана първия срещнат кандидат, само и само да успокоя майка ми и другите роднини. И после какво? Щяхме да поживеем заедно година-две и да се юрнем да се развеждаме. Не съм тако­ва момиче – хвана ли се на хорото, няма пускане”, безкрайно откровена е Станка Златева.

Тя ще си търси мъж и ще опита да завърти някакъв бизнес. Има идея в какво да инвестира, но пази в тайна инвестиционните си планове.

„Хората ме мислят за лековерно момиче. Исти­ната е, че внимателно си правя сметката. Парите не са най-важното на тоя свят. Ако исках да забогатявам, щях да се откажа от българското граждан­ство и да отида да работя за много пари в чужбина. Не се полакомих. И сега няма да се лакомя и ще гледам да се занимавам с нещо, което да ми помага за месечната издръжка”, заявява Станка Златева.

Източник: в-к Уикенд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук