Статуята на Стоичков увековечава паметен гол срещу Германия

0
1169

Умален макет на статуята на Христо Стоичков бе представен днес на стадион „Българска армия“. Скулпторът Костадин Ненов демонстрира идеята за монумента, който ще увековечи един от най-паметните моменти в кариерата на легендарния номер 8 – голът му срещу Германия в 1/4-финала на Световното първенство в САЩ през 1994 г.

Скулптурата ще бъде поставена на мястото на чешмичката пред стадиона, а поводът за създаването й е 50-ият юбилей на Камата. Монументът ще бъде висок около два метра и изработена от бронз. Планът е официалното откриване да е в деня на юбилейния мач на Стоичков на 20 май и всички звезди, които са поканени за двубоя да присъстват.

„Имаше няколко варианта за визията на проекта. Тази избра самият господин Стоичков. Тя тръгна от една много популярна снимка. Там главата беше в друга позиция – гледаше нагоре към небето. Ицо имаше няколко изисквания, които на пръв поглед са незначителни, но промениха цялата концепция. Той пожела главата да се насочи напред и спешно трябваше да направя нов проект. Времето за изработка е много кратко“, обясни Костадин Ненов, цитиран от sportal.bg.

„Желанието на Стоичков бе да бъде по-малка от предвиденото и да е в реални размери, но според мен в открито пространство тя би се губила, така че може би ще бъде в компромисен вариант – около два метра. По-малки размери биха били недопустими. Статуята ще е от бронз и патинирана в черно“, каза още Ненов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук