Стефан Янев: Готов съм отново да бъде премиер, бих подкрепил проект на Кирил Петков и Асен Василев

0
295

Готов съм отново да бъде премиер, бих подкрепил политически проект на Кирил Петков и Асен Василев, това заяви служебният министър-председател Стефан Янев пред Нова тв.

 

Управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти.

Решенията, които предстоят да бъдат взети, ще бъдат максимално обосновани на информацията. Освен доц. Кунчев в експертният съвет влизат още 10 души. Предстои да бъдат оповестени решенията им, със сигурност всички няма да са доволни, ще има и недоволни. Решението се подготвя, ще бъде обявено до няколко дни. Бизнесът трябва да работи, всеки трябва да бъде максимално отговорен и да взе предпазни мерки за себе си, обяви още  Янев в ефира на Нова телевизия.

По думите му служебното правителство работи по демократичен начин.

 

„Служебното правителство функционира по правилата на демократичното функциониране на държавата. Ние демонстрираме, че то е колективен орган и решенията се взимат по компетентност. Не е необходимо министър-председателят на бъде едноличен лидер и да взима еднолично решения. В случая няма решение, защото то се подготвя и ще бъде взето в рамките на тази седмица. Не знам за каква неизвестност се говори. Въпрос на труден баланс е да се вземат такива решения, защото целта е максимално да не се пречи на бизнеса и икономиката да работят. Всички трябва да бъдем социално отговорни, когато сме в социална среда“, заяви премиерът.

 

„Бизнесът и икономиката трябва да работят. Смятам, че всеки от нас е достатъчно отговорен, за да предприеме нужните мерки и да се предпази”, каза премиерът.

„Подготовката на болниците и техният капацитет беше коментиран в нашия план. При необходимост те ще имат възможност да увеличат капацитета си. Мерките са комплексни“, посочи Янев.

 

„Преди една седмица са наложени специфични мерки за държавната администрация. Направено е плаващо работно време. Най-големите администрации са в София и ние се опитваме да избягваме струпването на тези хора в градския транспорт и в сградите.“ обясни премиерът в отговор на твърденията на бизнеса, че мерките се прилагат само при тях.

 

За задължителна ваксинация

 

„Има държави, които въведоха задължителна ваксинация за определени места и професии. Ние нямаме такова намерение или решение. В изпълнение и на Конституцията, и на законите ние не предвиждаме такъв тип мерки, които да задължават хората да се ваксинират. Такова решение няма. Не сме питали Конституционния съд и не е необходимо да обсъждаме тази тема на този етап и не се обмисля такъв тип решение. Не е необходимо хората да имат усещане за принуда“, посочи Янев.

 

„Доколкото знам в болниците и социалните домове процентът на ваксинираните е достатъчно висок. Има и различни мнения, че тези хора не бива да се допускат неваксинирани. Някои от тях по медицински причини не могат да бъдат ваксинирани. Нека не навлизаме в детайли, защото не знаем пълната картина. В такава ситуация се създава една среда на говорене и критика на всеки с различно мнение от нашето. Нека да сме по-спокойни и да търсим фактите и аргументите. Очевидно е, че темпът на ваксинация в България не е висок. Кампаниите, които се правят,. разчитат на доброто отношение на хората. Предстои началото на учебната година и вероятно хората ще се възползват от възможностите, които предлага държавата, Всеки от нас може да избира между 4-5 ваксини, което на практика в други държави го няма“, каза още Янев.

 

„Всички тези средства за компенсации са предвидени в проекта за актуализация на бюджета, който беше внесен от служебното правителство. Самият процес по актуализацията му е в парламента и там депутатите ще решат дали тя ще се случи и в какъв вид. Те могат да променят много от параметрите”, обясни Янев.

 

За изборите

 

„Това ще бъде решението на президента. Той определя състава на служебния кабинет. Ако е необходимо, мога да изпълнявам тази роля все още“. – каза Янев относно това дали ще бъде част и от едно ново служебно правителство.

 

„Организацията на изборите не е лек процес, макар да изглежда рутинно действие. Датата за президентските избори се избира от парламента. Президентът ще определи датата за парламентарните избори, заедно с указа за прекратяване на това Народно събрание. В голяма степен решението за избори 2 в 1 зависи от депутатите. Държавата е готова да организира изборите и в двата случая. Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи да се купят нови машини, както и те да бъдат пренастроени”, посочи министър-председателят.

 

По думите му страната ни се намира в една перманентна политическа криза и че съществува една отдалеченост между партиите и българските граждани. „Гражданите не се чувстват представени от партиите. Връзката не е добра, тя не е видима.“ – смята премиерът.

 

Във връзка със служебните министри Петков и Василев, и спекулациите, че те ще създадат нов политически проект, Янев коментира:

 

„Разбира се, че аз бих гласувал за хора като Асен Василев и Кирил Петков. Дали те ще участват в такъв проект, предстои да видим. Аз бих се включил във всеки един проект, който работи за България. Етикетите трябва да бъдат загърбени. Време е в политическото говорене персонализацията да не взема водещо място. Партиите са сдружение от хора с еднакви мисли и цели. Те не принадлежат на един човек”, каза Янев.

 

За списъка „Магнитски”

 

„По отношение на този акт ние нямаме диспут с Европейската комисия. Въпросите им са уточняващи. Когато говорим за допълнителни имена, имаме две писти на действие. Едната възможност е американското правителство да добави нови имена. Аз не съм чувал, че такова нещо предстои. „Българският списък” е само информативен и има за цел да предупреди фирмите да бъдат достатъчно предпазливи. Той вече си изигра ролята”, каза Янев.

 

За мигрантската вълна

 

„Взето е решение за задействане на един механизъм на НАТО за бързо реагиране. Тази готовност е 24 часа. От Афганистан вече са изведени определено количество граждани, които са работили с американското правителство. В необходимост за осигуряването на тяхната охрана и защита, НАТО създава такъв контингент. Там е предвидено да има и лекари, и психолози. Това е хуманитарна операция с ограничен мандат”, каза още той.

 

„Всички анализи сочат, че ситуацията ще предизвика сериозна мигрантска вълна. Ние работим активно в това направление и вече сме взели адекватни мерки”, обясни премиерът.

 

Служебният премиер остана видимо раздразнен от въпрос – къде работят децата му

„Ако е проблем къде работят децата на министър-председателя, значи той не трябва да има деца изобщо. Те са големи хора, развиват самостоятелни кариери. Няма проблем с назначенията им, нямало е протекции. Не мисля, че това е тема, която трябва да интересува обществото. Мислех, че съм в различен тип медия“, атакува Нова ТВ Янев.Епицентър.бг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук