СТИГНАХА ДЪНОТО: ГЕРБ – ТОТАЛНО ИЗХАБЕНИ! Дават си сметка, че…

0
1508

Личностният потенциал на ГЕРБ е много изхабен. Това заявява в интервю за „24 часа“ социоложката Мира Радева, цитирайки резултати от скорошко проучване.

„Хората, които мислят, че който и кандидат да изкара ГЕРБ, му е в кърпа вързана победата, много ми напомнят ситуацията през 2001 г., когато същото се мислеше за СДС”, смята Радева.

Според социоложката „тази игра на нерви да не се обявяват кандидати изглежда като игра зад гърба на избирателя, а на хората това определено не им харесва, защото това не е демократичен прийом”.

„ГЕРБ си дават сметка, че в момента нямат интерес от предсрочни избори“, казва Радева. „Ще се опитат да изкарат пълен мандат с аргумента да запазят икономическата стабилност. Но тази стабилност не ни служи за нищо, ако са потъпкани демократични свободи и граждански права. Ако някой през главата ни решава въпроси от фундаментално значение, като например да се ограбят спестяванията на хора чрез една банка. За мен президентските избори ще бъдат голям рубикон”, допълва тя.

Социологическо изследване от февруари сочи, че общото състояние на омраза между народ и политици е много силно. „Всички държавни институции са лишени от доверие, включително и президентската, за което директна вина имат и управляващи, и онези, които се пишат в опозиция. Затова изборите за президент към момента за мен са с непредизвестен край”, казва Мира Радева.

По отношение на скандалните поправки за гласуването на българи в чужбина, социоложката казва:

Първо няколко отправни точки. От години България изнася интелектуалния и творческия си потенциал извън страната. Жалко е, че губим тези хора, а с тях и много важен глас за развитието ни. Освен всичко друго тези хора имат важен принос за българската икономика.

И не бива да губят връзка с родината.

Затова трябва да стимулираме политическия им интерес по всякакъв начин.

Фокусираха въпроса около секциите в чужбина. Но има много по-прост начин да получим гласа им, който се прилага в 41 страни по света, и той се нарича гласуване по пощата. Но понеже администрацията ни е мързелива и не иска да организира такова нещо, защото се страхува, че ще я накарат да проверява по адреси, всячески бяга от тази възможност.

Малоумно ми изглежда да въвеждаме хем задължително гласуване, хем да се ограничава броят на секциите в чужбина, за да не влияел вотът от Турция… Трябва да стане обратното – да се разширят максимално избирателните права на хората, а държавните институции да бъдат накарани да си вършат работата. Един Яни Янев, знаете, касира резултати в Турция, просто защото направи проверка…

 Източник: bnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук