Странният случай със Станимир Флоров

0
3225

Доскорошното топ ченге започнало кариерата си като обущар

Бившият шеф на ГДБОП не бил искал 20 000 марки от палестинец

 

Бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров най-после може да си отдъхне! Прекратено е супер секретното разслед­ване срещу него, което започна, след като в медиите бяха изпратени документи. Оказа се, че това са страници, копирани от разработки срещу него, докато е бил служител в МВР.

С две думи – обвиняваха го, че е покровителствал наркотрафиканти и кон­трабандисти на цигари срещу солидни подкупи. Да подчертаем обаче, че въпросните трафиканти после се оказваха тайни агенти на нашите служ­би. Също като на кино излезе, че сума народ е бил „под прикритие”, но въпреки това битката с престъпността не беше спечелена, а самият Станимир Флоров по едно време шашна об­ществото, като заяви, че единственият начин да се справим с бандитите е, като се върнем в ко­мунизма. Разследването срещу бившия високопос­тавен полицейски шеф се водеше през последните 3 години, но миналия месец папката вече е затворена, защото нямало достатъч­но доказателства.

Станимир Флоров, кой­то е завършил Военния факултет на Национална­та спортна академия, в един курс със Златомир Иванов – Златко Ба­ретата, има интересна професионална биогра­фия. Той тъкмо завършва висшето си образование в началото на прехода и МВР се деполитизира. Флоров става обущар в квартал „Свобода”, където по това време живеят родителите му. Оттогава му остава пря­корът Обущарчето.

След това си намира по-спокойна служба – става спасител на плажа на Правителствената болница. Да се попадне на такова специално място, не е никак проста работа. Но и семейството на Флоров не е случай­но. Неговият баща е бил кадровик на втори отдел на ДС. Зад това съкращение всъщност се крие доста влиятелна спецслужба – това е онзи отдел, който е отговарял за проследяването на чуждите дипломати в България. Тясно свързани с МВР, и по-специално с бившата ДС се оказват и родителите на съпругата на Флоров – Венета. Баща й е в отдела, кой­то следи американското посолство.

През 1990-1991 г. бъдe­щият антимафиот започва работа в турския сектор на тайната полицейска служба, която проследя­ва персонала на чуждите посолства. На следващата година Флоров е изпратен на школа в Симеоново.

След като се обучава в тънкостите на полицей­ската работа, го пращат в отдел „Наркотици” на то­гавашната ЦСБОП. След време става началник на отдела, който преследва производството и раз­пространението на син­тетичната дрога. Покрай битката с наркотрафика Флоров има сложни взаимоотношения със сръбския наркобарон Сретан Йосич. По това време той е на­мерил тих пристан в Самоков, а след това и в София, и е довел тук цялото си семей­ство от бомбар­дирания Белград.

По времето, когато МВР  се оглавя­ва от Георги Петканов, Флоров и неговият добър приятел Цветан Цветанов, шеф на ламентарната група на ГЕРБ, са изпратени на    обучение  в школа на ФБР в САЩ. Връзката между двамата далеч не е само професионална, а и много лична. За кратко време семейството на Венета Флорова и родителите на Цветанов обитават един и същ апартамент в блок на МВР. Флоров и Цветанови досега са семейни приятели и кумове.

Интересно е обаче, че той става шеф на ГДБОП по времето на министър Михаил Михов. Идилията е пълна до април 2013 г., когато срещу него се появиха документите, изпратени от анонимен автор, с уточнението, че е кадър на спецслужбите. Оказа се, че в далеч­ните 1999 г. и 2002 г., когато МВР се оглавява от Богомил Бонев, са били образувани две разработ­ки срещу Флоров. Според документите той, заедно с Васил Василев, тогава полицейски директор във Видин, и Пламен Йоцов, по това време шеф на от­дела срещу наркотиците, са взели под крилото си палестинец, търговец на опиати. Цялата компания се познавала още от времето на операция „Опицвет”. Твърденията са, че Флоров разпъвал чадър над чужденеца срещу хонорар от 20 000 германски марки.

Втората разработка срещу Флоров е нарече­на „Високия”. Според документите през 1999 -2000 г. той бил нa­блюдаван от тогаваш­ната Национална служба за сигурност. Дебнели го отново за кон­тактите му с крими­нални типове от среди­те на наркотрафикантите и контра­банди­стите . По-късно обаче с е оказва, че всички, които са подозирани, че се ползват от протекция­та на Флоров, всъщност са регистрирани като инфор­матори на ченгетата. Направо готов сценарий за филм.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук