Стрелча даде пример на всички български общини

0
845

Семействата, които нямат данъчни задължения към местната власт, ще бъдат освободени от таксата за посещение на детска градина

Семействата, които нямат данъчни задължения към община Стрелча, ще бъдат освободени от таксата за посещение на детска градина или ясли. Социалното облекчение се въвежда за първи път у нас. Сумата от 40 лева на месец се оказва непосилна за немалко родители. Една от причините е безработицата в града, съобщава БНТ.

За да докажат, че нямат задължения в последните пет години, при записването на детето в градината, родителите ще трябва да предоставят удостоверение от Общината. Документът ще ги освободи от таксата за посещение. Това е сериозна помощ за младите хора, убедени са от местната администрация.

„Това е един стимул да останат тук, да живеят, да раждат децата си и да работят. Освен безплатна детска ясла и детска градина ние даваме по 1000 лева на всяко новородено дете в община Стрелча“, обясни Стойно Чачов, кмет на Стрелча.

Като повечето хора в Стрелча и Георги Спасов работи за минимална заплата. Въпреки това няма задължения към Общината. „Гледам първо да си оправя задълженията. Плащам си градината и когато успея, гледам данъците до края на годината и тях да си оправя и вече каквото остане, с него преживявам“, разказа той.

Георги признава, че досега е плащал таксата за градина с детските на четиригодишната си дъщеря. „Взимам детските и си плащам градината. Доплащам и от мен, ако е била пълен месец. Сега няма да ги плащам, а ще купя нещо за детето“, добави той.

Вече има огромен интерес към безплатната детска градина. „Реална помощ е за младите семейства в Стрелча. Имаме родители, които имат записани по две, дори по три деца в детската градина, и за тях това ще бъде едно голямо облекчение“, коментира Мария Петришка, директор на ОДЗ „Д-р Стайко Стайков” – Стрелча.

„Много е трудно. Те са подрастващи и непрекъснато трябва нещо да се закупува. И заради това за нас дори и лев да е, е от голяма помощ“, сподели Румяна Цветкова. Няма лимит за броя на записаните деца. Единственото изискване е пълна изрядност към Общината./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук