Суперкомпютър намери лек срещу COVID-19

0
2724

Италианският свръх компютър „Маркони“ откри измежду 7000 лекарствени молекули тази, която има всички шансове да се окаже очакваният от милиони жители на планетата палач на коронавируса.

Молекулата се казва „raloxifen” и досега на нейна основа е бил произвеждан лекарствен препарат, който се използва успешно при лечението на остеропорозни заболявания, пише в. „Монитор“.

Умната машина, конструирана от няколко водещи италиански технически университета, е показала, че измежду тестваните хиляди обещаващи молекули, само “raloxifen” блокира безпроблемно размножаването на “SARS CoV-2” и спира прогресивното развитие на „Ковид-19“.

Откриването на перспективния палач на коронавируса е дело на европейски държавно-частен консорциум “Exscalate 4CoV”, в който участват Националният институтът за инфекциозни заболявания „Спаланцани“ в Рим и още 17 научни и фармацевтично-производствени партньори от различни европейски страни.

Инициативата е подкрепена от програмата на Европейския съюз за научни разработки „Хоризонт – 2020“, която е финансирала с 3 млн. евро работата на консорциума по откриването на лекарство срещу заразата.

Но целта на “Exscalate 4CoV” според основателите му е не само преборването на коронавируса чрез подходящ препарат, но преди всичко създаването на европейски модел са неутрализиране на евентуалните бъдещи епидемии чрез мощна изчеслителна и свръх модерна технологична платформа. Не случайно първият резултат от работата на консорциума бе оценен високо пред в. „Кориере дела сера“ от нашия еврокомисар Мария Габриел.

Ако се вярва на излизащия в Милано всекидневник, масовото използване на “raloxifene” за лечение на „Ковид-19“ ще започне, веднага след като Европейската лекарствена институция даде зелен сигнал пред неговото производство.

Според най-влиятелния в Италия вестник досега медикаментът е бил приложен върху поразени от коронавируса южнокорейци, които са били излекувани.

pirinsko.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук