Суперлуни и метеоритен дъжд ще ни засипят през 2016 г.

0
1336

Меркурий ще премине пред Слънцето за първи път от 10 г. насам

През 2015 г. наблюдавахме рядка небесна комбинация – суперлуна, кървава луна и пълно лунно затъмнение. Тази година небето също няма да ни разочарова. Метеоритен дъжд вече се изсипа над Земята. Пикът на Квадрантидите беше в нощта на 3 срещу 4 януари.

Следва ново явление – друго пълнолуние скоро ще освети небето. То е наречено Вълча Луна заради това, че се появява в студените, тъмни дни на зимата.

Освен метеори и пълнолуния, 2016 г. ще бъде добра за наблюдаване на различни планети. Сп. “Нешънъл джиографик” определя преминаването на Меркурий пред Слънцето като най-голямото небесно явление на годината.

Ще видим най-близката до Слънцето планета като силует пред него през първата половина на май. Това е явление, което се случва средно по 13 пъти всяко столетие, обясняват от НАСА. Ето и най-значимите небесни явления, които ще можем да наблюдаваме в следващите 12 месеца:

Квадрантидите бяха първото небесно явление през годината. Те са метеоритен поток, който се наблюдава всяка година в началото на януари. За 2016 г. пикът му беше между 3 и 4 януари. На час може да се видят между 50 и 200 метеора, които изгарят в атмосферата.

Първото пълнолуние за годината е наречено Вълча Луна. Името се свързва със студените дни точно по средата на зимата. Ще може да се наблюдава на 23 януари.

Наблюдавайте Меркурий на 6 и 7 февруари. Най-близката планета до Слънцето ще блести в предутринното небе, като постепенно ще избледнява с настъпването на светлината. Венера ще може да бъде наблюдавана по същото време, прогнозира календарът на НАСА за небесните явления тази година.

Пълнолунието през февруари, наречено Снежната Луна, се пада на 22-и. Ярката звезда Регулус от съзвездието Лъв ще може да се наблюдава близо до Земята също много добре.

На 8 март Юпитер навлиза в периода, в който е най-близо до Земята и е най-лесно да бъде наблюдаван.

Едно от най-значимите небесни събития на 2016 г. е пълно слънчево затъмнение, което също ще се случи на 8 март. Ще наблюдаваме следното: Луната ще се плъзне пред Слънцето, като ще хвърли част от своята сянка върху Земята. В някои региони на Земята ще бъде почти толкова тъмно, както през нощта.

На 23 март ще се наблюдава частичното лунно затъмнение над региони на Тихия океан, прогнозира НАСА. При това затъмнение външната сянка на Земята пада върху лицето на Луната. За разлика от това, при пълното лунно затъмнение върху лицето на Луната пада вътрешната най-плътна сянка на Земята.

Тези от нас, които няма да могат да наблюдават частичното лунно затъмнение, ще могат да видят пълнолунието за месец март, наречено Луната на червея. Името напомня за разтапящата се замръзнала земя през пролетта.

На 22 април ще наблюдаваме Розова Луна, наречена в чест на дивия флокс, едно от първите цветя, които се появяват през пролетта.

На 21 и 22 април следете годишното светлинно шоу. Това са Лиридите – парченца от кометата Тачър, които падат от атмосферата.

Метеоритният дъжд Ета Акваридс може да се наблюдава от 19 април до 28 май. Очаква се пикът му да бъде на 5 май, прогнозира НАСА.

На 9 май астрономите ще наблюдават т.нар. Пасаж на Меркурий, когато планетата преминава визуално пред диска на Слънцето. Това ще е първото подобно явление от 10 години насам. Малкият черен силует на планетата ще премине пред слънчевия диск за около 7 часа. Ще се вижда от по-голямата част на Америка и Западна Европа. Подобно явление ще се наблюдава само 13 пъти това столетие.

Пълнолунието за май, наречено Цветна Луна заради многото цветя по това време, се пада на 21 май.

Сатурн ще застане срещу Слънцето на небосклона на 22 май. Планетата ще бъде в най-високата си точка на небето точно преди полунощ.

Пълнолунието през юни е наречено Ягодова или Розова Луна и ще са наблюдава на 20 юни.

Хората от северното полукълбо ще празнуват лятното слънцестоене на 20 юни, когато Слънцето достига най-високата точка на небосклона за годината. Много често лятното слънце в този момент е фотографирано над комплекса Стоунхендж във Великобритания.

На 19 юли отново наблюдаваме пълнолуние, наречено Еленова Луна. Точно тогава самците започват да сменят рогата си.

Три по-слаби метеоритни потока – Писцис Остринидис, Делта Акваридис и Алфа Каприкорнидис, могат да се наблюдават в края на юли или началото на август. Максимумът им ще е между 28 и 30 юли.

Метеоритният поток Персеиди, един от най-впечатляващите през годината, ще започне на 17 юли. Продължава до 24 август. Максимумът му е на 12 август. Това е нощта, когато трябва да си намерите тъмно място, за да наблюдавате звездното небе.

На 18 август в нощното небе ще наблюдаваме пълна луна, наречена Есетрова Луна заради рибата, която се лови през този месец.

На 23 и 24 август ще откриете “небесна линия”, в която се подреждат Марс, Сатурн и звездата Антарес.

Космическото трио ще сформира вертикална линия ниско във вечерното небе на югозапад, която лесно ще може да бъде наблюдавана с бинокъл, прогнозира “Нешънъл джиографик”.

Две от най-ярките небесни тела – Венера и Юпитер, ще се появят близо един до друг около 27 август. Дори жителите на градовете ще имат възможност да ги наблюдават.

Хората, живеещи в централната част на Африка, ще имат възможност да наблюдават годишното слънчево затъмнение на 1 септември. То няма да е пълно, като около Луната, стояща пред Слънцето, ще остане обръч светлина.

Нептун влиза в противостояние на Слънцето на 2 септември според календара на НАСА. По същото време в нощното небе ясно ще се виждат Венера и звездата Антарес.

На 16 септември ще наблюдаваме най-известното пълнолуние, характерно с оранжевата Жетварска Луна. Същата нощ над Африка, Европа и Азия ще наблюдават частично лунно затъмнение.

На 7 октомври ще наблюдаваме пика на метеоритния дъжд Дракониди. За щастие на много любители на звездите, това ще се случи по-скоро рано вечерта, отколкото на зазоряване.

На 15 октомври ще се наблюдава пълнолуние, наречено Луната на ловеца. Тази година тя е и Суперлуна, тъй като Уран влиза същата нощ в противостояние на Слънцето.

Намаляващата Луна ще отстъпи място на метеоритния дъжд Ориониди на 21 и 22 октомври.

На 30 октомври ще наблюдаваме много специална Черна Луна, която е точно една нощ преди празника Хелоуин.

Името няма нищо общо с нарастването на Луната, по-скоро означава второ новолуние в рамките на един календарен месец.

Метеоритният поток Тауриди, наречен така на съзвездието Телец, ще достигне пика си в южното полукълбо на 4 и 5 ноември. В северното кулминацията му е на 11 и 12 ноември.

Пълнолунието за ноември е наречено Луната на бобъра. Пикът ѝ е на 14 ноември като Суперлуна, което означава, че тя е близко до Земята в своята орбита.

През нощта на 17 срещу 18 ноември може да наблюдавате Леонидите. Метеоритният дъжд пада всяка година на земята при преминаването на кометата Темпъл-Тътъл.

Метеоритният дъжд Урсиди обикновено е около зимното слънцестоене. През 2016 г. той ще бъде наблюдаван между 17 и 26 декември. Пикът е на 22 декември.

Метеорният дъжд Джеминиди, който често е най-яркият за годината, ще достигне пика си на 13 декември. За тази година прогнозата обаче е за лоша видимост, тъй като пълнолунието за декември ще бъде в същата нощ. Това ще бъде и поредната Суперлуна за годината.

Зимното слънцестоене се пада на 21 декември 2016 г. Тогава започва дългият път на издигане на Слънцето на небето в северното полукълбо към най-високата му точка през лятото./24часа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук