СУПЕР ВОЙНА В БНТ! Коко Каменаров и „Панорама“ влизат в жестока битка

0
1427

Супер война се задава в БНТ, само няколко дни след като на шефския пост седна Коко Каменаров. Причината е, новата визия и промените които иска да Коко Каменаров в националната телевизия. Новоизбраният шеф реши да премести публицистичното предаване „Панорама“ от петък в събота, като по този начин ще конкурира останалите големи медии у нас. Това по всичко личи, не се харесва на екипа и водещия Бойко Василев, които изпратиха отворено писмо до всички. 

Явно екипът на „Панорама’ са решили тъничко да се подмажат на властта. Ще продължат да си задават само удобни въпроси, ще се чете от листи и заучената схемичка ще си върви, без да се нарушава удобството на някой от властимащите. Оплели са си стабилно връзките с активисти на Протестърите.

В него те изразяват възмущението си от решението на Каменаров и го призовават на открит дебат по темата. В обръщението си екипът, който прави „Панорама“ смята, че то е уникално по рода си, независимо, че у нас вече имат над 10 публицистични предавания, сутришните блокове бълват политика, след това преминаваме към следоедните такива и още и още. Само БНТ има може би три подобни формата.

Друга причина според екипа на предаването е, че се излъчвали от 20 години в този си форма и всяка промяна би навредила на рейтинга им. Ако беше така и те наистина имат нечуван за родните телевизионни ширини рейтинг, то който си го гледа ще си пусне телевизора и в събота.

По всичко личи, обаче че новият шеф на БНТ няма да мине без битки, докато направи нововъведения в телевизията и разчупи мисленето на хора, които живеят с рейтинга от преди 20 години.

Ето и пълния й текст на писмото от екипа на „Панорама“:

„Екипът на „Панорама“ е готов да участва във всякакви дебати за бъдещето на предаването. Вярваме, че те ще се водят професионално, задълбочено и публично- както вътре, така и вън от БНТ. Така приляга на една истинска обществена телевизия, ангажирана с едно от най-важните й предавания. При това разговорът има нужда от аргументи. Всичко друго би приличало на лично отношение или преднамереност.

Разбира се, ние имаме мнение и по въпроса дали „Панорама“ трябва да се мести в друг ден и час. Категорично сме „против“. При това имаме поне десет аргумента „против“- и не можем да се сетим дори един „за“.

„Панорама“ се излъчва в петък вечер от точно 20 /двадесет/ години, последните 17 от които – в конкурентна среда, в ожесточена битка за вечерния праймтайм.

С годините изградихме трайни зрителски нагласи и очаквания. Постигнахме много висока гледаемост: „Панорама“, въпреки че е сериозно публицистично предаване, носи един от най-високите рейтинги на БНТ, често най-високия в петъчния ден и във вечерния делничен слот. Така „Панорама“ затваря деловата седмица и освобождава уикенда за други формати, които също са се доказали и утвърдили. Отзвукът от нея влияе върху съботата, неделята и началото на следващата седмица, като изпреварва другите коментарни предавания.

Сегашният формат на „Панорама“ /уникален за българския телевизионен ефир, признат и в чужбина/, в който гостите могат да се репликират взаимно, и който комбинира интервюто с дискусията и репортажа, е създаден специално за делничната вечер. Там всичко става бързо, динамично, разнообразно, разчитайки на активната аудитория.

Всичко това е заслуга на традицията, но основно на сегашния екип на предаването, който с известни промени прави „Панорама“ от есента на 2000 година. БНТ ни се е доверявала и за редица допълнителни проекти и документални филми, които успешно сме осъществявали през годините. Затова се чудим защо промените в БНТ трябва да започнат тъкмо от „Панорама“.

Въз основа на опита си сме твърдо убедени, че местенето на „Панорама“ е необосновано и нелогично от съдържателна и зрителска гледна точка. Ефектът и целта на промяната са неясни и съмнителни, още повече, че формулата доказано работи. Едно такова местене ще ощети БНТ. Не вярваме, че това може да бъде цел на което и да е ръководство на Националната телевизия.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук