Съдът остави в ареста единия от каруцарите, набили шофьор на столичен булевард

0
4553

Единият от ромите-биячи, чиято счупена каруца стана повод за инцидент на голямо столично кръстовище, остава в ареста.

В Софийския районен съд бе разгледано делото срещу подсъдимите Стефан Асенов и Трайко Трайков. Те са обвинени за нанасяне на лека телесна повреда на шофьор на столичния бул. „Владимир Вазов“, след като част от каруцата им удари кола.

Трайко Трайков има четири предишни провинения в досието си. Това е мотивът той да остане зад решетките. Баща му Стефан Асенов не е осъждан и бе пуснат на свобода.

Припомняме, дядо, чичо и внуче от ромската махала бяха задържани след като претоварената им каруца се счупи, а конят, заедно с част от каруцата профуча и изпотроши спрели автомобили на столичния бул. „Владимир Вазов“.
Излезлият шофьор на пострадал автомобил, който се опитал да спре един от водачите на каруцата, бе грубо нападнат от него. Малко по-къснопострадалият е налаган и от придошлите още двама роми, които без да чуват или казват нещо, пристъпили към бой.

В началото на съдебното заседание подсъдимият Стефан Асенов заяви пред съда, че неграмотен и е учил до 4-ти клас. Той посочи, че иска да бъде освободен, защото има семейство, което не работи и разчита на него.

От своя страна другият подсъдим по делото Трайко Трайков коментира пред съда, че не е съгласен с наложената мярка за неотклонение „задържане под стража“, защото не се чувства виновен и има туморно заболяване, за което му предстои оперативна намеса.

Прокуратурата заяви пред съда, че са налице достатъчно предпоставки по чл. 63, ал. 2 от НПК за продължаване на мярката за неотклонение „задържане под стража“ и на двамата обвиняеми. Освен това обвинението е повдигнато при наличието на достатъчно доказателства, че Стефан Асенов и Трайко Трайков са извършители на инкриминираното деяние. Държавното обвинение посочи, че в подкрепа на твърденията си са събрани достатъчно доказателства по досъдебното производство, налице са свидетелски показания и са разпознати лица.

Според доводите на прокуратурата има реално опасност двамата подсъдими да се укрият или да извършат ново престъпно деяние. Освен това е налице грубо нарушение на обществения ред, самото място на извършване на престъпното деяние е на оживено кръстовище и това говори, че действията им могат да станат достояние от голям кръг от хора.

С оглед на изложената информация, прокуратурата настоя пред съда да се остави без уважение искането на защитата за промяна на мярката за неотклонение „задържане под стража“ на двамата обвиняеми.

Защитата от своя страна заяви пред съда, че трябва да се остави без уважение искането на прокуратурата за продължаване на мярката за неотклонение „задържане под стража“ на двамата обвиняеми. Аргументите на защитата са, че единият от подсъдимите не е криминално проявен, има постоянен адрес на територията на град София и освен това няма достатъчно разпитани свидетели.

Защитата настоя пред съда, че след събирането на допълнителни доказателства, следва да бъде променена мярката им за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека и те да бъдат освободени.

Единствената предпоставка според защитата е, че е налице повдигнато престъпление на Трайчо Трайков, което се наказва с лишаване от свобода.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук