Съдът отказа да освободи обвинения за помагач при подкупа за кмета на „Младост“

0
7581

Специализираният наказателен съд отказа да освободи от ареста бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, който е обвинен като помагач при вземане на подкуп в особено големи размери. Съдия Мариета Райкова прие, че макар да има здравословен проблем, свързан със зрението, той не налага спешно лечение, както твърди обвиняемият.

А ако спешност се появи, тогава отново ще се преценява мярката му за неотклонение. Дюлгеров беше задържан на 17 април, когато по обвинение в корупция бяха арестувани кметът на „Младост“ Десислава Иванчева и нейният заместник Биляна Петрова.

Аргументите на съда дойдоха от експертиза, направена от вещо лице от института на МВР. В нея експертът Венцислав Цанков е посочил, че заболяването на Дюлгеров е напреднало, прогресира, но в момента не налага спешна намеса.

Същевременно той заяви, че във всеки момент може да се влоши състоянието му и да наложи операция по спешност. Заболяването било с давност от 20 години, от 2016 г. Дюлгеров е „определен за операция“ и досега е можел да я направи, коментира още Цанков. По думите му здравословният проблем на обвиняемия е съвместим с условията в ареста, защото не се влияе от външни условия като стрес, липса на светлина и др.

Без да е част от въпроса на производството, което се въртеше около това дали Дюлгеров се нуждае от спешно лечение, което да наложи излизането му от ареста, Цанков на няколко пъти даде мнението си, че в случая не е препоръчителна трансплантация и тя следвало да се направи на възможно най-късен етап.

Съдия Райкова каза, че няма данни Дюлгеров да е планиран за трансплантация на роговицата след 20 дни, а ако това било неговата воля, то той трябва да я съобрази с наложената му най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Иначе съдията коментира и другите свързани с процеса въпроси. По думите ѝ обоснованото предположение, че Дюлгеров е извършил престъплението, в което е обвинен, не е разколебано като дори са постъпили нови доказателства, които го потвърждават. Освен това съществува риск да извърши престъпление ако бъде освободен от ареста. Съдия Райкова прие, че той е задържан от месец, което не е дълъг период. В същото време органите на досъдебното производство са извършили множество действия и същностната дейност по разследването е приключила, затова съдията не предполага, че разследващите ще се бавят с внасянето на обвинението в съда.

Съдът постанови, че на обвиняемия трябва да се осигурят хигиенни условия в ареста във връзка с очното му заболяване.

Прокурор Илиян Рангелов заяви пред журналисти след заседанието, че обвинителният акт ще бъде внесен в най-скоро време, а дотогава прокуратурата ще съдейства при поява на нужда от спешно лечение, както и за подобряване на условията му преди това.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук