Съдът потвърди 20 000 лв. глоба за Енерго-про в Русе

0
782

Районният съд в Русе потвърди наложените 20 000 лв. глоба на „Енерго-Про Мрежи“ АД от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ за нарушени условия на лицензията. Дружеството може да обжалва решението пред Административния съд в крайдунавсикя град.

До спора се стига след сигнал от клиент в село Белцов до КЕВР, който отказва да подпише констативния протокол на служители от ЕРП-то, че електромерът му е нередовен. Въпреки разпоредбите на Закона за енергетиката, липсва дори подпис на свидетел и регулаторът глобява дружеството.

„Противоправното поведение на служителите на елетроразпределителното дружество влияе пряко на извършеното нарушение“, мотивират се магистратите. Имуществената санкция е в минимална по закон и съдът не може да я обсъжда. Случаят не е маловажен, защото се засягат обществените интереси на потребителите на електрическа енергия.

Преди месец районният съд в крайдунавския град обаче отмени 20 000 лв. имуществена санкция на „Енерго-Про Мрежи“ по друг казус и отхвърли наказателното постановление на КЕВР като „неправилно и незаконосъобразно“. Дружеството е санкционирано, че не поддържа редовно електромерите си.

„Като не е посочил коя точно е нарушената разпоредба, наказващият орган е нарушил закона и правото на защита на наказания да разбере за кое действие или бездействие е санкциониран“, пише в съдебното решение. Магистратите посочват, че КЕВР не е отчела изтичането на предвидения давностен срок. Регулаторът е длъжен да го следи служебно и е санкционирал дружеството с „порочно, незаконосъобразно“ наказателно постановление./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук