Съпругата на Коста Цонев дала на прокурор сина му Митко за това, че я заплашил с бой

0
6245

Преди две години и половина на 82-годишна възраст почина големият български актьор Коста Цонев. В последните години той почти не излизаше от дома си заради тежко боледуване. Една от последните му появи в медийното пространство беше на церемонията по раздаването на наградите „Аскеер” през май 2011 г.

Веднага след неговата кончина близките на актьора Коста Цонев се опълчиха срещу Ели – любимата му жена, която е с него през последните 29 години. Според тях именно тя била виновна за смъртта на актьора. „Коста не трябваше да се оперира, това го погуби. А можеше да поживее още”, заяви Анахид Тачева, първата съпруга на актьора, с която той сключва два пъти брак.Image_4561188_308_0

Големият актьор се подложи на сърдечна операция 3 години преди смъртта си при проф. Александър Чирков. „Голяма беше грешката, че отиде да се оперира. Не е било чак толкова необходимо. След това получи усложнения, защото беше на възраст, когато една сърдечна операция е доста тежко нещо”, убедена бе Тачева.

Синът Митко Цонев също смятал, че операцията е погубила баща му и без нея е щял да поживее поне още няколко години. „Не, всичко съм му казал, включително да не си прави тази операция на сърцето, откъдето тръгна неговата болест и мъка, но той по принцип беше човек, който не се вслушваше в чужди мнения – решава си нещо и го прави. Кога е било правилно, кога не, не мога да преценя, но беше последователен и мисля, че това е положително качество. Но наистина, убеден съм, че на 80 години не биваше да се подлага на тази интервенция, казах му, но…”, твърди Митко Цонев.,итко цонев

В последните си интервюта преди да умре, баща му споделя колко му е мъчно от това, че близките му са го забравили и вече не идват толкова често при него: „Синът ми, след като му се обадя, след 2-3 дни пристига. Децата идват, когато има аванта. Иначе горе-долу се справяме с нещата…”, не крие огорчението си актьорът. След смъртта на баща си синът Митко обаче твърди друго: „Баща ми беше на легло през последните две години. Беше почти обездвижен, ставаше само с помощ, излизаше само, ако аз отидех да го взема за някакви събития, на които той задължително трябваше да присъства”, разказва той.

Последните няколко години действително са много тежки за Коста Цонев. Докато е в тоалетната, пада внезапно и си удря главата. От удара получава нарушение на вестибуларния апарат. Не може да се движи, има тежки поражения и на мозъка. Съпругата Ели си спомня: „Отидохме в една болница, защото му се виеше свят от антибиотиците. Една вечер решил сам да отиде до тоалетна, без да извика някого да го придружи, и като станал, паднал. Удари си главата, получи хематом на малкия мозък в четвъртия вентрикул, който наруши центъра на равновесие. Всъщност затова не може да ходи. Казаха, че 2 години се възстановяват клетките, които хематомът е унищожил или притиснал. И човек наново се учи да ходи, да прави всички неща. След тая операция той беше неадекватен 20 дни.” Впоследствие започва да има и проблеми със сърцето. Ходи на преглед при най-големите светила на кардиологията и в крайна сметка се спира на клиниката на проф. Чирков. Лекарите го убеждават, че клапата на сърцето му е сериозно увредена и се налага да бъде подменена. При един от прегледите дори го стряскат и твърдят, че без операция ще живее най-много още половин година. Близките на Коста Цонев още тогава са против операцията, но той се опълчва и заявява, че ще послуша лекарите и съпругата Ели. Куклената актриса е неотлъчно до него, докато той се възстановява. По-младата с 29 години жена се грижи за него буквално като за дете – къпе го, преоблича, бръсне, храни… Татяна Лолова е една от малкото колежки на актьора, която остава с него до последните дни. Понякога му готви и праща по Ели вечеря за Коста Цонев. Той пък й звъни по телефона и двамата говорят с часове.

Независимо, че Коста Цонев открито демонстрира любовта към жена си, близките му така и не могат да се примирят с нея. След смъртта му дори плъзват слухове, че тепърва започва борба за наследството. Самият Коста Цонев на няколко пъти е заявявал, че ще остави всичко на жена си. Не е ясно какво точно притежава той. Само от имоти обаче  състоянието му набъбва на няколко милиона. Актьорът има два апартамента в центъра и къщата в Бистрица, в която изкарва последните си дни. Има също така и солиден влог в банка. Близките му го обвиняват приживе, че е стиснат, но Ели го защитава: „Аз съм икономистът вкъщи, дава всичките си пари на мен. Не ми купува подаръци за рождени дни и други празници, защото знае, че съм капризна и предпочитам всичко да си избирам сама”, отсича тя.

В семейството на Коста Цонев се пази тайната и около това, че докато е при брат си в Австралия, се влюбва лудо и има дете, което не признава. Актьорът заминава при брат си преди 10-ти ноември. По това време Иван Цонев вече е преуспяващ бизнесмен и е натрупал солидно състояние от строеж на бензиностанции и хотели. Самият Коста Цонев не говори много за австралийския си период и признава единствено, че за много кратко време се замисля дали да не емигрира. В крайна сметка се отказва, защото му липсва сцената.

Безспорно най-известен е бурният роман на Коста Цонев с Анахид Тачева. Двамата се запознават по време на новогодишно тържество в зала „България”. По това време бъдещата телевизионна говорителка няма навършени още 18 години и за да се оженят, той лъже, че вече е бременна от него. Разривът в семейството настъпва, когато хваща жена си в изневяра с най-добрия му приятел. „Той имаше бял мерцедес, а аз – москвич, скапан. Тя се увлече, даже и майка й помогна. След известно време майка ми, която даваше много зор, вика – Коста, прибери го момичето, ще се самоубие горкото, много плаче, майка й се обажда. Казва – ние направихме грешка, съберете се отново. Викам – добре, но ще направим така, че ако забременее от мен и роди, ще се оженим отново. Роди се Теодора. След развода отгледах и Митко и Теодора. Имаше леля, на която плащах и тя ми помагаше, после братовчедка й – също роди и Митко, и Теодора не усетиха нищо, защото тези хора бяха роднини и ги познаваха. Компенсирах, като се върна от чужбина с това, което един баща може да даде на своите дечица. Казвах им – дечица мили мои, Коста Цонев съм аз, вие сте никои”, спомня си актьорът в едно от последните си интервюта.

Първата жена на Коста Цонев е циганка – милосърдна сестра в село Крушево, където той е изпратен по време на войната. Тогава актьорът е само на 14 години. „Омаях я. Когато го направихме, тя само ми каза: „Ей, много ще те гори огино!” И оттогава като ми тръгна…”

С Ели Коста Цонев се запознава след представление в страната. Тя почукала на гримьорната му и поискала да се срещнат. Той я отсякъл с думите: „С женени не излизам, обади ми се, като се разведеш!” След четири години тя го потърсила отново. След развода съпругът на Ели бяга чак в Самоа. „Много му е смешна историята. Той е зъболекар и отиде в Самоа, която е около 150 хил. души. Държавата е върху 7 огромни острова и много малки. Там започнал да прави зъби, но е и бивш състезател по борба. Направил отбор по борба, който спечелил шампионата на Океания и Австралия. След това ги бяха пратили на олимпиадата в Сидни с него като треньор. После замина за Сан Франциско, но там не работи като зъболекар, защото е доста трудно да си извади документи. Поддържаме чудесни взаимоотношения”, разказва съпругата на актьора.

Новината за смъртта на Цонев близките му научили малко по-късно, преди да бъде оповестена и в медиите. В дома на актьора веднага пристигнал синът му Митко и неговата съпруга. Докато уреждали подробностите около погребението обаче, станало дума и за завещанието.

„Още не е изстинал, а искат да го делят. Това е кощунство!“, заявява приятел на фамилията, който, също се притекъл на помощ в трудния момент. От години насам между наследниците на Коста се обсъждало, че не му остава много време и подялбата трябва да бъде уредена. Съпругата на актьора Ели не искала да го тормозят с подобни въпроси, тъй като здравето му и без това било критично.

Синът Митко и други близки на фамилията обаче били убедени, че Цонев вече е уредил въпроса. Още преди две години, когато навършил 80, актьорът беседвал с адвокат по темата, а после намекнал на фамилията, че е споделил пред юрист последната си воля.

Тогава здравето му се разклатило сериозно и се наложи да претърпи тежка операция, от която не знаеше дали ще се събуди.

Наследниците му още тогава подозирали, че Коста ще завещае всичко на съпругата си Ели. Той често споделял на семейни сбирки, че тя е човекът, направил живота му радостен, и заслужава най-големи блага и почести за това. Мълчанието й по темата за завещанието само подсилвало съмненията.

Още по времето на комунизма Коста Цонев бе един от най- добре платените актьори. Пачки обаче натрупал след падането на Тато покрай различни приятелства и бизнеси. Бившият царски депутата не парадирал с имоти и финансови възможности, но негови колеги още преди идването на Симеон Велики разнасяли слухове за баснословното му богатство, надхвърлящо сензационните 4 милиона лева!

Освен парите обаче война се разгаря и за имотите на Коста. Той притежава къща в Бистрица и два големи апартамента в центъра на София. Имението в полите на Витоша със сигурност оставил на вдовицата си, защото тя е семейният им дом от доста години и в нея са изживели най-щастливите си съпружески мигове.

Дъщерята Теодора, която живее в Италия, отдавна се отказала от имотите на татко си и го помолила да не я споменава в завещанието си, защото си има всичко. Синът на актьора Митко Цонев обаче се надявал да получи поне софийските жилища.

Близки до фамилията обаче изразяват съмнение, че Коста му е оставил дори толкова. В разговори с приятели, а и в някои медии самият Димитър Цонев неведнъж е разказвал, че е имал най-нерадостното детство, въпреки известността на фамилията си и особената харизма на майка си?

Бившият програмен директор на БНТ често пъти споменавал, че ако е имал здраво семейство, едва ли е щял да се задоми месеци след навършването на двадесетата си година. Митко Цонев взел жена си Мариана, преди да е отслужил и военната си служба. Когато телевизионерът бил само на 2 години, той вече бил поверен на грижите на бабите си, тъй като красивата му майка била изцяло отдадена на кариерата си. Таткото също не се свъртал вкъщи, понеже непрекъснато щурмувал снимачните площадки из родината. Една от големите травми в живота си Цонев получил като дете. Малко след 6-ия си рожден ден бившият говорител се озовал на подсъдимата скамейка, за да заяви в съда при кого от звездните си родители желае да остане. Това бил първият развод на родителите Цоневи. Година по-късно те отново се събрали. Развели се пак, когато Митко бил вече на 17 и продължавал да страда заради скандалните отношения на семейството си. „В моето семейство нещата бяха особени. Бил съм свидетел как баща ми Коста Цонев е налагал мама с колана си. Затова години наред бях сърдит на татко и заемах изцяло страната на мама“, споделял в миг на откровение телевизионерът.

„Сега сякаш неприязънта към покойния си баща е прехвърлил към съпругата му Ели. Всичко, което не е могъл или успял да каже на Коста, го казва на вдовицата му. Държанието му е непристойно. Тя не е виновна е за нещастието в живота му, напротив – винаги е държала връзката баща-син да се запази помежду им. Може би затова сега си пати от добротата си, защото само преди месец Митко я заплаши дори с бой за това, че е съсипала живота на баща му и заради това, че уж е заграбила част от наследството. А тя си мълчи и му прощава дори…”, жалят я приятели на Елена Цонева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук