Съществени процесуални нарушения видя защитата на Румен Овчаров (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

0
10049

Специализираният наказателен съд даде ход на разпоредителното заседание срещу бившия министър на енергетиката Румен Овчаров, който е обвинен за умишлена безстопанственост и за длъжностно престъпление. Спрямо подсъдимия Овчаров е взета мярка за неотклонение „подписка„.

В хода на заседанието защитата на Овчаров заяви пред съда, че заповедта на главния прокурор за командироване на прокурор за конкретно дело от Софийската градска прокуратура е незаконосъобразна и в нарушение на Закона за съдебната власт.

От своя страна държавното обвинение коментира пред магистратите, че незаконосъобразното представителство на командирования прокурор може да се обжалва в срок от една седмица пред Софийския апелативен съд.

Съдът счете, че претенциите на защитата за отстраняване на прокурора от Софийската градска прокуратура е неоснователно и не уважи мотивите на адвоката на подсъдимия Овчаров.

Според прокуратурата делото трябва да бъде насрочено за открито съдебно заседание, за да могат да присъстват всички лица, които са посочени в обвинителния акт.

От обвинението допълниха, че не са допуснати съществени процесуални нарушения в досъдебното производство и няма основания делото да се гледа пред закрити врата.

Адвокатът на подсъдимия Овчаров пък декларира пред съда, че има съществени процесуални нарушения, с което трябва да се прекрати наказателното производство и да се върне на прокуратурата за отстраняване на процесуални грешки.Изображение 352643

Припомняме, че бившият министър на енергетиката в кабинета „Станишев“ Румен Овчаров е обвинен за това, че в периода от 09 юни 2006 г. до 18 юли 2007 г. в София, в качеството си на министър на икономиката и енергетиката, не е упражнил достатъчно контрол. Тогава той е представлявал орган, упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100 % държавно участие „Мини Бобов дол“ ЕАД.

В резултат на не упражнения контрол са последвали значителни щети за „Мини Бобов дол“ ЕАД в общ размер 8 940 231,47 лева. Престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Второто обвинение спрямо Овчаров е за това, че в периода от 31 март 2006 г. до 26 февруари 2007 г. като министър на икономиката и енергетиката е надвишил властта си и е нарушил служебните си задължения. Целта му, според държавното обвинение, е да набави облага за частно дружество.

Изображение 352641

Облагата се изразява в осигуряване на възможност за добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост. От това са настъпили немаловажни вредни последици за „Мини Бобов дол“ ЕАД и Българската държава.

Ако бъде признат за виновен по първото обвинение Румен Овчаров може да отиде в затвора от 1 до 10 години и да бъде лишен от правото да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

За второто обвинение се предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години, както и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност, уточниха от прокуратурата.

Изображение 352640

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук