Тази жена не послуша лекарите и живя 122 години: Ето защо медиците мълчат гузно, когато става дума за столетницата

0
2249

122 години и 164 дни продължава дългият и усмихнат живот на французойката Жан-Луиз Калмен – най-възрастната жена според рекордите на Гинес, но също и най-старата актриса в света. Родена през 1875 г. в Арл и живяла там през целия си живот, Калмен надживява през десетилетията и дъщеря си, и внука си. Издъхва на 4 август 1997 г., две години след като е сниман документален филм за живота й.

Жан-Луиз Калмен от Франция била на 122 години и пет месеца, когато умряла през август 1997 г. Тогава тя официално получила титлата на най-възрастния човек, който някога е живял.

Тайната на дълголетието й, както казала тя, е да се противопостави на това, което лекарите й казаха.

Жан пушела цигари, пиела алкохол, а на закуска винаги пиела две чаши кафе.
На 120-годишна възраст Жан издала музикален албум, озаглавен „Любовникът на времето“, а на 122-годишна възраст получила официалното звание за най-възрастния човек, който някога е живял.

Калмен често е яла говеждо месо, ястията й се състояли от много подправки.
Когато навършила 85 години, започнала да става в 6:45 сутринта и да се моли. Докато седяла в един фотьойл, тя правела упражнения и след това пиела зехтин.

В живота си Жан-Луиз е известна и с още едно впечатляващо явление – през 1965 г., на 90 години, тя сключва една от най-изгодните сделки на пазара за недвижимо имущество. Две години по-рано при автомобилна катастрофа е починал внукът й, сирак от близо 20 години, отгледан от баба си. Вече без наследници, Жан-Луиз Калмен продава апартамента си на адвоката Андре-Франсоа Рефре. Според договора Рефре, тогава на 47 години, се задължава да плаща на жената по 2500 франка месечно – до смъртта й.

В крайна сметка, от адвоката и неговата вдовица, която продължава плащанията след смъртта му през 1995 г., Калмен получава повече от 180 хиляди долара – двойно над стойността на апартамента си. През всички тези години тя споделяла на Рефре и жена му, че се „състезава с Матусал“ (библейски персонаж, умрял на 969 години и често даван за пример за дълголетие, бел. ред.).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук