Таки поръчал Митьо Очите заради 40 милиона дълг

0
3410

Кървавата свада между бандите на Димитър Желязков-Митьо Очите и Божидар Кузманов-Козела е част от постоянната битка за надмощие на пазара на наркотици в Слънчев бряг, който от години се разделя между групировките на СИК и ВИС. Стрелбата срещу несебърското страшилище, което още бере душа в бургаската болница, обаче не е поръчка на конкурентната групировка и вътрешна борба за оглавяване на ВИС по Черноморието, разкриха пред „Ретро” източници от бившите силови групировки от курорта. Зад нея стои босът на групировката след смъртта на Георги Илиев през 2005 г. – Христофорос Аманатидис-Таки.

Изгнаникът в Дубай, който не се прибира в България и след като паднаха обвиненията на родните власти срещу него, остави Митьо Очите за свой наместник на морето, гласувайки му доверието, което имал и Главния към него приживе. Желязков близо 7 години изпълнявал стриктно задълженията си към групировката, но след като Таки не го спаси от затвора и Желязков прекара зад решетките близо 5 години, решил да се еманципира от ВИС.

„След като излезе от затвора, Очите си върна бандата и контрола и спря да плаща на Таки. По това време той беше издирван и се криеше и той се възползва от слабата му позиция, за да спре да се отчита и да работи само за себе си. Таки обаче вече е свободен и още зимата изпрати предупреждение на Очите да освободи териториите на ВИС, а след това посочи Козела за новата си дясна ръка на морето. Очите обаче не се съобрази с това и ето какво му се случи”, разказват причината за кървавото меле хора от ъндърграунда.

Според наркоченгета пък пазарът на наркотици в Слънчев бряг е рекорден въобще за страната през лятото. На месец в курорта се пласират между 18-25 кг кокаин. Сезонът е 4-5 месеца, което прави 100 кила чиста кока. Докато се размесва на грамаж, теглото й скача 4 пъти. А след това грамът се продава по 150 лв. Оборотът от кокаина е за 20 млн. лв., а чистата печалба е 12 млн. лв., изчисляват експертите антимафиоти.

И докато коката е за по-заможните клиенти, то младежта масово допълва алкохолните си турове с амфетамини. На сезон се консумират близо 200 кила амфетамини, или 1,2 млн. хапчета. Продават се по 8-10 лв., а оборотът е за 30 млн. лв. Чистата печалба от амфетите е около 20 млн. лв.

„Битката в Слънчев бряг е за едни необлагаеми 50 млн. лв., от които печалбата е към 30 млн. лв.“, твърдят запознати. Процентът на боса на ВИС Таки от въпросните пари бил около 40 млн. лв. на сезон, които Митьо Очите не му платил миналото лято, а нямал намерение да го направи и тази година, разкриват запознати от подземния свят на Слънчев бряг. Именно затова Аманатидис потърсил нов играч, с когото да се съюзи, и го открил в лицето на бившия гард на покойния Милчо Бонев-Бай Миле – Божидар Георгиев Кузманов, който вече не бил част от СИК и работел за себе си.
Самият той заяви, че нямал общо с групировките, но запознати са категорични, че няма как да има бизнес на морето без яка протекция. Освен това в последната година въртял все повече заведения и било ясно, че някой му помага.
„Не познавам лично Димитър Желязков, чел съм за него само в медиите, имахме уговорена среща, за да изясним едно недоразумение, не съм очаквал да има престрелка. Кой иска да стрелят в заведението му?“, заяви след кървавото меле Божидар Кузманов, в чийто ресторант 4You в Слънчев бряг вечерта на 8 юни се разрази престрелка.
Тогава бе убит 46-годишният Александър Ангелов Алексиев, гард на несебърския бос Димитър Желязков-Очите, а самият той бе прострелян с 5 куршума и все още е в крайно критично състояние, въпреки че вече е в съзнание.
31-годишният Тодор Славов, който е обвинен в убийството на гарда на Очите, съжалявал за случилото се. „Върнахме се в 90-те години, но аз можех да бъда на неговото място мъртъв“, това били първите думи на Тодор, казани пред адвоката му Димо Гочев.

В нощта Тодор вечерял в ресторанта, бил приятел на собственика Божидар Георгиев. „Според клиента ми навсякъде са свистели куршуми. Самият той се е скрил зад бара, докато утихне ситуацията. Настоявал е да се подаде сигнал в полицията“, каза адвокат Гочев. Според него се касае за неизбежна отбрана. Той дори очаквал обвинението срещу Тодор да отпадне, тъй като той е бил нападнат и се е защитавал./РЕТРО

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук