Таксиджиите във Варна готови за протест

0
1156

 

Таксиметровите шофьори ще се вдигнат отново на протести, ако общинските съвети в морските градове приемат предложения размер на новия данък за превози. Това съобщи председателят на синдикат „Авто 94“ Димчо Иванов на днешното заседание на общинската комисия по транспорт във Варна.

По закон данъкът върху таксиметровия превоз трябва да е между 300 и 1000 лв. Предложението на група варненски съветници е той да бъде 850 лв. за всяка жълта кола. „Това прави 70 лв. месечно, или 10% от заложената в разчетите ни средна заплата от 700 лв. и е съизмеримо с подоходното облагане при всички други професии”, аргументира се председателят на транспортната комисия Добромир Джиков. По думите му очакваният приход от 1,6 млн. лв. от новия данък е пренебрежимо малък в сравнение с 247­-милионния бюджет на Варна.

Според Димчо Иванов данъкът не трябва да надхвърля 400 лв. Той за пореден път посочи,че таксиметровите шофьори работят под себестойността на превоза и че за да формират печалба, трябва да возят срещу 1,20 лв./км. Компромисен размер от 500 лв. годишно предложи шефът на „Ласиа“ Иван Михайлов, който коментира, че така ще се повиши събираемостта на налога.

Голяма част от близо 2000-­те таксиметрови шофьори догодина ще спрат работа, ако Общинският съвет утвърди данъка от 850 лв., прогнозираха превозвачите. Според тях много от колегите им ще предпочетат да се регистрират в близката община Аксаково, където данъците са много по­ниски. Трите предложени размера ще бъдат подложени на гласуване на предстоящата сесия на Общинския съвет, реши комисията./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук