Театърът свърши, Бойко пак премиер, ще спасява държавата…

0
1425

И Радан участва – без него мандатът не може да мине…

Политическият „Франкенщайн“ на Реформаторите, който малцина очакваха да се случи, е на път да стане съвсем обективна реалност. Очевидно това е бил първоначалният замисъл на Бойко, който театрално хвърли оставка, и върна един мандат, за да продължи да управлява с мандата на Реформаторите.

Първо тази сутрин Цветан Цветанов и Томислав Дончев обявиха покачващите се шансове за ново правителство. Привечер и самият премиер от Брюксел показа колко е загрижен за държавата, за бежанците, за кризата в Македония, та дори за взривените цистерни. И в името на „спасяването на България“, отново ще се радваме на единствения, достоен за спасител – Бойко Борисов.

Вероятно най-комичната част от историята обаче, ще бъде поредното участие на Радан Кънев в нея. В момента мандатът не е у кандидат за премиер, а е у парламентарната група на Реформаторския блок. Тя следва да излъчи кандидат за премиер, и да го представи на президента. Но Радан Кънев и неговите 8 депутати не са напуснали въпросната група. Чисто формално те са вътре. От друга страна, решения от типа на издигане на премиер се вземат с мнозинство 2/3. Т.е. от 22 депутати трябват 15. Без депутатите на Радан, останалите имат 14. Т.е. чисто формално, Лукарски и Кунева няма как да издигнат Бойко Борисов за кандидат и да го представят на президента.

За да стане това, трябва или Радан да гласува „За“, или изобщо да не отиде на заседанието и така да гласуват по-малко депутати. И в двата случая обаче, той става абсолютен съучастник в реализацията на третия мандат, т.е. връща се на власт, заедно с Бойко.

Ако ГЕРБ застане зад кабинет, той няма да има проблеми с парламентарната подкрепа. Освен 14-те Реформатора, налице са и БДЦ, както и независимите депутати, които нямат никакъв шанс за следващ парламент. Неясна е позицията на Патриотите, но от тях се очаква единствено да не гласуват, и мнозинството е налице.

Така въпреки звучния вот на недоверие с 60:30%, Бойко Борисов ще се вкопчи във властта, за да ни спасява от последствията от собственото си управление.

Новото правителство ще е същото като старото. Има слухове, че някои министри ще отпаднат – например Ненчев и Кунева. Но това не може да е реалистично, защото без техните гласове, изобщо няма как Бойко да бъде издигнат на ниво парламентарна група. Дори Радан да се направи на луд за пореден път, и да си вземе болничен, останалите не могат да издигнат Бойко, без депутатите на Кунева. А тя няма да ги даде, ако се предвижда да изпадне.

Така единствената промяна, след президентските избори ще е, че Бойко Борисов ще е вече премиер с чужд, а не със собствен мандат. Сценарият вероятно е изгоден на БСП, защото ще е в блестяща позиция да съкруши по-късно всеки на отложените избори. А позициите на президент и вицепрезидент са много удобни за съкрушителна критика срещу извратената нова-стара коалиция. Особено от страна на Илиана Йотова милост към Бойко не може да се очаква.

Ако направят замислената гротеска, и след това приемат и мажоритарни избори, то в следващия парламент е възможно очакваното супер мнозинство да се окаже в ръцете на БСП. Тя и сега почти се е изравнила с ГЕРБ, още няколко месеца агония, ще я превърнат в ангел на спасението. Доколкото мажоритарната система дава всичко на победителя, то дори с една победа от 35:30%, БСП ще вземе 60% от депутатите, а ГЕРБ ще идат в политическия миманс. Във Великобритания в момента управлява партия, спечелила с 37:33%, но държи 60% мнозинство в парламента, след мажоритарен вот.

Да не забравяме и любимците на народа – Петър Москов, с 3 образувани дела, и Даниел Митов – с 33 предателства в международната политика. Тъй като и двамата се очертава да останат, то можем да сме сигурни, че шоуто на 2017 г. ще е неописуемо…

Добри Божилов
15.12.2016

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук