Темата на DAILYPRESS.bg! Кой и защо лъжеше обществото за дълговете на НЗОК? (ОБНОВЕНА)

0
25977
Снимка: Информационна агенция "Дейли Прес".

Репортер: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ 

Официалните данни на министерството на финансите показват, че във ведомството са били наясно с наличието на просрочени задължения към европейски болници.

В справката за просрочените публични задължения се вижда, че към 31.12.2017 година НЗОК има просрочен дълг в размер на 119 милиона и 448 хиляди лева.

Голямия въпрос обаче е- умишлено ли сапоставяни българските граждани в условия на отказ от здравеопазване?

Няма как министерството и чиновниците в него да не са знаели, че просрочвайки задълженията ни, ще се стигне именно до отказ от здравеопазване за българските граждани в Европа.

Справките на министерството на финансите за просрочените публични задължения се изготвят на всеки три месеца. Любопитна подробност е, че просроченият дълг на НЗОК се появява за пръв път в справката за 31 декември 2017, макар че просрочените задължения са били налични поне 3 години по-рано. Това обстоятелство е странно, като се има предвид, че в НС на НЗОК през всичките години неизменно има представител на министерството на финансите.

Още по-любопитно, че този представител е бил в повечето случаи Кирил Ананиев. Няма обяснение защо дългът не е бил отразен и заложен в някои от последните бюджети на касата.

Надзорният съвет на НЗОК е бил информиран от Управителя Глинка Комитов още на 20 юни 2017, че касата има просрочени задължения за 130 милиона лева. Тогава представител на министерството на финансите и Председател на съвета е Кирил Ананиев, сегашен министър на здравеопазването. Съветът взема решение за провеждане на преговори с австрийски и германски фондове.

Споразумение за разсрочване на дълга не е подписано до този момент и няма информация дали изобщо са водени преговори. През миналата седмица Надзорният съвет отново взе решение да се водят преговори за разсрочване на дълга.

Към 1 март 2018 година просроченият дълг вече 133 милиона и шестстотин хиляди лева. До края на 2018 година просрочените плащания ще бъдат 201 милиона лева. Числото не е прогнозно, защото включва плащания направени преди 18 месеца. Въпреки това, в бюджета на НЗОК за 2018 година са предвидени 73 милиона лева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук