Те знаят: Кандидат-студенти обявиха Елин Пелин за „напаст божия”

0
1416

Елин Пелин се превърна в „Напаст божия” и прекърши мераците на част от 986 кандидати за място в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, пише „Монитор“. Бургазлийката Петя Петкова изтегли вчера темите, по които можеха да пишат бъдещите висшисти. Първата тема бе „Тегло и забрава в разказите на Елин Пелин”. При избор на втората тема кандидат-студентите трябваше да съпоставят цитати от произведението „Паисий” на Вазов – „От днеска нататък българският род история има и става народ!”, и от „История” на Вапцаров – „Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници?”. След този жребий повечето от кандидатите погледнаха с надежда към „певеца на българското село”.

Елин Пелин беше приет със смесени чувства. Докато едни се хващаха за главите и гледаха тъжно надолу, други шумно се поздравяваха. Тъй като вече няма забрана за излизане преди изтичането на 1 час от изпита, още в първите минути
от стаите се изнизаха около десетина човека

„Темата си беше истинска „Напаст божия” за нас, на пръв поглед изглежда лесна, но не. Сигурна съм, че точно като в тоя разказ, ще ни посече лошото”, каза на излизане Боряна от Варна. Друг зрелостник разказа, че не му е обърнал много внимание, защото често се падал и нямало начин отново да е той.

„Разказите му са едни и същи – села, мъка, тъга. То не е нужно да ги четеш всичките прочиташ два-три и си готов ”, заяви младеж от София.

Имаше и прозрения, че Елин Пелин бил от село и затова така простичко и лесно описвал живота там. Малцината избрали да сравняват цитати също бяха доволни. „Еми, то е лесно, правиш паралел с историята – днес, вчера и утре, и си готов”, каза пред Монитор Емил, който очаква да има отличен.

Нито един преписвач не хванаха квесторите по време на изпита. Ама бяха страшни пичове, казаха ни да мислим и ни даваха сламки на какво да наблегнем, разказа друг зрелостник.

С успешен резултат от изпита може да се кандидатства за специалности като философия, психология, социология, педагогика, логопедия, както и няколко филологии – българска, румънска, славянска филология и балканистика.

Вчера се проведе и изпитът по география. Зрелостниците се потяха върху тест от 100 въпроса./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук