ТИХИТЕ УБИЙЦИ НА МОЗЪКА

0
1323

Скандалната „Тихите убийци на мозъка“ на невролога Дейвид Пърлмътър (изд. „Litus“) разкрива изненадващата истина за пагубния ефект на пшеницата, въглехидратите и захарта върху мозъка.
Всеки ден чуваме по нещо за битките с хроничните болести; най-вече за онези, които имат пряка връзка с навиците ни. По цял ден ни облъчват с диабет, наднормено тегло, сърдечни заболявания и рак. Има принципи за добро здраве, които трябва да спазваме: да ядем зеленчуци, да спортуваме, да си почиваме, да не пушим. Но когато стане въпрос за превенция на здравето на мозъка и запазване на умствените способности, си мислим, че нещата не зависят от нас – че ни е писано да развием мозъчни заболявания, да ни стигне слабоумие на стари години или че това няма да ни сполети, защото имаме добри гени (а и медицината вече е напреднала).
Д-р Пърлмътър поставя в центъра на своето внимание твърдение, което ще ни изненада: въглехидратите унищожават нашия ум. Той изяснява как начинът на живот и рискът от развиване на редица мозъчни заболявания са свързани. Днешната храна, която се състои главно от зърнени и други продукти, богати на въглехидрати, лежи в основата на много от съвременните бичове на мозъка. Да, мозъчните проблеми започват с хляба, който ядем всеки ден. Дори онези зърнени храни, които много от нас смятат за здравословни – пълнозърнестата пшеница, продуктите от цели или живи зърна, многозърнестите продукти, смляно на камък брашно и т.н. – причиняват редица мозъчни заболявания и неразположения: хронични главоболия, безсъние, депресия, епилепсия, двигателни смущения, шизофрения, дефицит на внимание, хиперактивност. Тези култури застрашават здравето, като не само увреждат мозъка, но и ускоряват процесите на стареене на тялото.

С революционен 4-седмичен план „Тихите убийци на мозъка“ ще ви покаже как да използвате максимално генетичния си потенциал и да постигнете по-дълъг и здравословен живот. Д-р Пърлмътър ни уверява: „Съдбата на вашия мозък не зависи само от вашите гени. Тя не е неизбежна. И ако сте от тези, които страдат от някакъв тип проблеми с мозъка, причината може въобще да не е във вашата ДНК, а в храната, която ядете.“

Д-р Пърлмътър се радва на голяма популярност в щатите. Гостувал е на Лари Кинг, Си Ен Ен, Опра и др. Той е медицински съветник на шоуто на д-р Оз. Носител е на редица награди за своите иновативни подходи към неврологични разстройства, за пионерската си научна работа и нейното приложение в клиничната медицина, както и на награди от страна на солидни институции, пряко свързани с храните. Д-р Пърлмътър е чест лектор в симпозиуми към Харвардския университет, Университета на Аризона и Колумбийския университет. Крайъгълен камък на уникалния му подход е превантивната медицина.

ТИХИТЕ УБИЙЦИ НА МОЗЪКА

ОТКЪС

През последното десетилетие пазарът на храни много се промени. Ако живеете в град например можете да намерите на една ръка разстояние всичко, което търсите. Запознайте се с вашия бакалин и го попитайте откъде са стоките му. Избирайте местни сезонни продукти, пробвайте и нови храни. Преди десет години беше трудно да се намерят разни нови продукти, но днес има изобилие от деликатесни и екзотични меса и риби. Не забравяйте – ако има възможност, избирайте биопродукти или от свободно гледани животни и риби. Когато имате някакви съмнения, питайте бакалина.

Какво да пием
Най-добре пречистена вода, по около 9 чаши на ден. Можете да пиете чай или кафе (стига да нямате проблеми с кафето), но внимавайте с кофеина в по-късните часове на деня. За всяка кофеинова напитка, която изпивате, добавете по 300 мл вода допълнително. Бадемовото мляко също е добър избор. А на вечеря може да изпиете и чаша вино, червено за предпочитане.

Плодове
Избирайте цели плодове, като се опитайте през първите 4 седмици да запазвате плодовете за леко похапване или за десерт. Яжте ги с неподсладена сметана или с кокосово мляко, със стевия или неподсладена кокосова пудра.

Зехтин (основни правила) Използвайте колкото искате зехтин (екстра върджин или био). Обърнете внимание, че в някои случаи можете да заместите зехтина с кокосово олио при готвене. Например – риба на тиган и зеленчуци, сотирани с кокосово масло, а не със зехтин, или бъркани яйца с кокосово олио за закуска. Така ще си осигурите препоръчителната доза от една чаена лъжичка кокосово масло.

В движение
Когато нямате време и достъп до кухня, което често се случва, когато сте на работа, си пригответе пакетирана храна. Например печено или варено пиле, сьомга, филе на скара или телешка пържола са добър избор. Напълнете си кутия с нарязана салата или настъргани сурови зеленчуци и им добавете предварително приготвения дресинг точно преди да ги изядете. Много супермаркети предлагат готови за консумация храни, на които им пише съставките, така че ще знаете какво ядете.
Много от дадените в тази глава рецепти може да се приготвят през уикенда и да имате готово ядене през седмицата, когато сте на работа. Просто дръжте храната в херметически затворени кутии и я яжте студена или стоплена на микровълнова.
Когато пътувам, нося със себе си авокадо и консерви със сьомга. Тези консерви са отличен източник на добри хранителни вещества, стига да внимавате какви продукти купувате. Например доматите от консерва биха могли да са добра алтернатива на пресните продукти. Само внимавайте за съставките им – например за захар.

Леките похапвания
Тъй като рецептите, които давам, засищат добре, не се очаква да се чувствате гладни между храненията. Все пак обаче добре е да знаете, че при тази диета можете да похапнете винаги когато ви се прииска. Ето и някои идеи:

  • шепа сурови ядки (с изключение на фъстъците, които са бобово растение, не ядки);
  • няколко блокчета черен шоколад (какао минимум 70%);
  • ситно нарязани зеленчуци (напр. чушки, броколи, краставици, зелен боб, репички), залети с хумус, с козе сирене и дип от ядки;
  • крекери с ниско съдържание на въглехидрати и без пшеница;
  • парченца печена пуйка или пиле, залети с горчица;
  • половин авокадо, поръсено със зехтин, сол и черен пипер;
  • две твърдосварени яйца;
  • салата от каперси: резен домат, резен сирене моцарела, поръсени със зехтин, босилек, сол и черен пипер;
  • студени скариди с лимон и копър;
  • плодове с ниско съдържание на захар (напр. грейпфрут, портокал, ябълка, дребни горски плодове, пъпеш, круша, череши, грозде, киви, сливи, праскови, нектарини).

www.iskam-promocii.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук