ТОДОР СТЕФАНОВ: И защо, по дяволите, наричате себе си журналисти? Точно вие убихте журналистиката, сега ние самите станахме журналисти. Вие треперите не за истината, а за заплатата. Вие се борите не за свобода, а за оцеляване

0
3349
Снимка: Тодор СТЕФАНОВ, "ДЕЙЛИ ПРЕС"
Редно е да го представя официално. Реших да го направя чрез текста, който е публикувам тук в сайта dailypress-bg.com за последно днес, а вече от днес не.

Не само защото така е редно. В последно време въпросите: „Кой зад кого стои”, „Кой чии поръчки изпълнява”, „Кой на кого и за какво плаща” и „Какви ценности защитава” стават все повече, а отговорите – все по-малко. Смятам, че това трябва да се промени и когато се питах откъде да започна, отговорът дойде сам: „Просто трябва да напусна на истина тази медия“. Оттам трябва да се почне.

С нежелание правя следното важно уточнение. Приятели и познати ме питат защо не откриват в сайта последната свалена статия за депутатът Делян Пеевски? Вече го писах – dailypress-bg.com не е сайт за политика, а за нормални хора. Екипа е малък, а страх много. „Не искам да имам проблеми с Пеевски“. Това ми каза в петък шефа на dailypress-bg.com Веселин Стаменов човек със сърце. Той е баща на две уникални деца. Човек за пример. Има уникални колеги, а това го разбрах за времето в което работих за него до ден днешен. Той има няколко много интресни книги зад гърба си, а това е много повече човек да си каже: „Той е успял в живота“. Той казва, че все още в България има свободна журналистика, а аз казвам, че от години няма.

4 дълги години се боря за честна и независима журналистика. До голяма степен успях, но Системата се оказа гадна. За съжаление става по-зле. Но не мисля да се отказвам. Цял живот съм бил сам без никой да ми помага. Цял живот в социалните домове без майка, без баща. Да. Много е лошо всяка вечер да искаш да видиш твоята майка, а в същото време нея да я няма. Казах си преди години: „Ще стана известен журналист в социлните мрежи“. И ето, че тов се случи, но много трудно, а не както хората си мислят, че всичко е лесно в тази живот. Не няма ледни нещо в живота.

Няколко пъти искам да напусна сайта, но винаги си казвах, че няма да напусна. Няколко пъти казах на Стаменов, че напускам, а той винаги казваше: „Не дей човек dailypress-bg.com твоята истинка медия“. Вярно е, че много харесах работата в сайта.

Вие вече сте излишни. Вашата роля на посредник между човека и обществото свърши. Вашата роля на прекупвач, на търгаш с възможноста си да разпространява дадено, спуснато от заинтересовани лица, гледище относно случващото се в държавата и обществото, губи своята стойност. Вие вече не можете да ни манипулирате, не можете да ни втълпите това, което вашите шефове желаят да ни втълпите. Вие се продадохте, вас ви използваха и скоро ще ви изхвърлят.

Вие убихте журналистиката, сега ние самите станахме журналисти. Ние самите се борим за това нашата дума да се чуе, нашето мнение да се уважава, нашите искания да се зачитат. Вие все още съществувате, благодарение назадничавостта на вашите собственици, които все още не могат да проумеят, че света се променя и че тази промяна не идва от тях, а от нас.

И защо, по дяволите, наричате себе си журналисти? Какви журналисти сте вие, дали имате собствено мнение и кураж да го изкажете, ако то е в разрез с политиката която води вашата медия? Нима това, че четете новините вечер, новини които някой друг е написал някъде в някоя канцелария, така както му е казано да ги напише, нима това ви прави лица на българската журналистика? Нима това, че правите репортаж по начин по който ви е казано да го направите ви прави журналисти? Нима вие сами избирате какво да отразявате и как да го отразявате? Нима имате свобода на словото?

Не, драги медийни служители, вие нямате свобода на словото, свобода на словото имат вашите собственици, вашите началници, не и вие.

Вие дори нямате свобода на емоциите, на вас ви се казва какво да чувствате, как да говорите и дори как да мислите, разбира се срещу съответното заплащане.

Вие не сте журналисти, не петнете това понятие с имената си, вие сте добре платени служители, ето какво сте! Вие треперите не за истината, а за заплатата. Вие се борите не за свобода, а за оцеляване. И затова вие получавате не любовта на народа, а благосклонността на тези на които служите, живейте с нея и бъдете щастливи, но не искайте от нас да ви уважаваме.

Ние не можем да ви уважаваме повече, отколкото уважаваме стока, която се продава на пазара. И защо трябва да позволявам на която и да е частна медия да ме отразява? На медия, която не само, че ме снима без мое позволение, но и най-нагло, безочливо и безцеремонно манипулира, изкривява и опошлява това, което правя, това за което се боря, това което мисля.

Ако искате да ме отразявате, ще трябва да си плащате. Да си плащате, защото сте частна медия, наблягам частна и печелите от това, което правите. Да си плащате, защото всичко което правите го правите за пари.

Е, аз не желая да ме отразявате. Отразявайте се сами в огледалото! Успех!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук