Този зеленчук е истинска витаминозна бомба!

0
1404

Чушките в Европа познаваме едва след откриването на Америка. Там те били отглеждани в големи количества от индианците от Чили чак до Мексико. На Балканския полуостров чушките започнали да се отглеждат през 16 век. Този зеленчук бързо се разпространил и в Азия поради пикантния вкус, предпочитан от местното население, пише gotvach.bg.Чушките притежават редица вкусови и хранителни качества. Съдържат много витамини – най-вече С и Р. Количеството на витамин С е особено голямо в червените чушки.

От друга страна витамин Р запазва биологичната активност на аскорбиновата киселина, а витамин С пък повишава биологичната активност на витамин Р.
Поради ниското количество на целулоза, чушките са доказано добро средство при някоизаболявания на стомаха, особено когато се консумират печени. Много често се включват в менюто при диетично хранене.

Чушките имат специфичен вкус, дължащ се на алкалоид, наречен капсацин. Той подпомагадоброто храносмилане.

Този зеленчук също така е много добър антиоксидант, понижава нивото на лошия холестерол в кръвта, спомага за разреждането на кръвта и забавя стареенето на клетките.

Консумацията на чушки намалява риска от образуване на кръвни съсиреци. В допълнение можем да кажем, че този изключителен зеленчук може да помогне в борбата с анемията.

Чушките оказват своето влияние и върху нервната система. Редовната им консумация нормализира дейността и помага за справянето със стреса, депресията и безсънието.

Поради тези причини е препоръчително включването на чушките в ежедневното ни меню./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук