Топадвокатът Марин Марковски: Първанов няма право на трети мандат

0
1549

Той два пъти наруши конституцията като действащ президент

Адвокат Марин Марковски е известен като специалист по наказателни дела, но досега неведнъж е показал, че може да тълкува и казуси, които касаят правната страна във всички други области, включително и такива с конституционни проекции.
Репортер на „ШОУ” разговаря с него по широко дискутирани в обществото теми като избора на нов президент. 

– Господин Марковски, може ли Георги Първанов да се кандидатира за трети президентски мандат?
– Не, Не може.

– Да, но един от „бащите” на конституцията – Александър Джеров, казваше, че след като „преседи на резервната скамейка”, може да  бъде избран отново… 
– Тълкуването на този текст от конституцията се подчинява на едно общо правило – на т.нар. граматично тълкуване на текста. Извежда се смисълът на това, което Великото народно събрание е искало да регламентира като начин на дадено обществено отношение – че президентът и вицепрезидентът, след като бъдат преизбрани или избрани след първия им изтекъл мандат, не могат да бъдат да бъдат преизбрани наново след два поредни мандата, защото това е нов избор и забраната на текста не важи –  може да бъде само схоластичен спор. Законодателят е вложил, че действащият президент не може дълго време да бъде такъв, в случая повече от тези два мандата, които са 10 години, защото когато един президент упражнява 10 години управление и след това още 5, това означава, че много дълго управлява държавата. Дали последователно, или с прекъсване, няма никакво значение. Това е смисълът на закона. Ако се допусне, че един президент, една президентска двойка може да бъде три мандата по 5години, т.е. 15 години,

това е прекалено много време 

за една демократична държава. Иначе се връщаме към президента диктатор или царя.

– Доколкото ви разбирам, презумпцията в духа на конституцията е да няма срастване на президентската власт с останалите форми на власт?
– Тук думата презумпция не се употребява. Аргументът е друг. Да направим антипаралел с принципа на анархизма. При анархистичната власт никой не е длъжен да се подчинява на авторитетите. Затова при тях, като идеология, тези лидери трябва да бъдат сменявани за много кратки срокове. Идеята е по този начин лидерите да не могат да съберат за дълго време власт и да злоупотребят с нея. Това е абсурдно. Затова

демокрацията е намерила компромисен вариант

– даден човек да бъде достатъчно време на власт, за да може да управлява, но без да се концентрира за много дълго време властта в един човек. Или в двама човека – имам предвид президентската двойка. Затова можеше простичко да бъде записано, вместо думата преизбиране друго: „Един кандидат-президент може да бъде избиран за президент не повече от два пъти”.

– Излиза, че „бащите” на конституцията са написали текст, след който следва  тълкуване…Защо се получава така?
–  Когато са правили своето дете, може би са пийнали повечко и детето се е родило с кусур. Отново ще се обърна към историята: Става въпрос за това, че една цивилизована държава, която се организира от интелигентни хора, би трябвало да бъде изградена върху принцип за законност. Но законът трябва да бъде ясен и недвусмислен. Когато избухва Френската революция, кралят трябва да бъде гилотиниран. Само че Робеспиер казва: „Ние нямаме закон, който да ни позволява да обезглавим краля. Затова ще създадем закон и ще го обезглавим!” На пръв поглед това е гавра, обаче Робеспиер е бил адвокат и е умеел да си свърши работата – като няма закон, си измисля закон, ако е на власт.

– Аз като журналист обаче питам: Първанов е убеден, че има право на трети мандат. Но двойката Първанов-Марин би могла да се яви на кандидатпрезидентски избори и с разменени роли – Марин като кандидат-президент, а Първанов – като кандидат-вицепрезидент. И единият, и другият така ще се явят за пръв път като кандидати за съответния пост. Има ли конституционни пречки за това?
– Пак е недопустимо. Не може да бъде избиран този, който е бил президент, или вицепрезидент за два мандата. Трябва да се отвори конституцията и да се прочете това, което се отнася за президента и вицепрезидента.

– А, ако генерал Ангел Марин утре се яви за вице на Ивайло Калфин, да речем? Или пък  Първанов се кандидатира като вицепрезидент на ген. Михо Михов?  Това законно ли е? 
– Не, не е законно. Смисълът на закона е, че никой не може да се кандидатира повече от два пъти в рамките на кандидатпрезидентска двойка.

– В такъв случай Първанов е на път да се превърне в „рецидивист”?
– Първанов не е рецидивист. Рецидивист е човек, който е извършил повече от две престъпления.

Славей КОСТАДИНОВ



Посрещането на летище София  

Адвокатът: Помилването на медиците от Либия в родината ни също беше неконституционно  

„Георги Първанов наруши закона и конституцията и когато помилва медицинските сестри, осъдени в Либия. Това стана с указ и от момента на слизането от самолета те бяха пуснати в прегръдките на своите близки. Българското общество ги прие като български дъщери, които са пострадали от либийския диктатор Кадафи. Всичко това е така – и политически, и психологически. Но по закон присъдата на либийския съд трябваше да бъде приведена в изпълнение и едва тогава президентът Първанов имаше правото да помилва. Той имаше право да помилва само присъди на българския съд. Без да са приведени в изпълнение, президентът нямаше право да помилва. Можеше на практика тези безспорно измъчени жени от летището да отидат в МВР-болница. Това на практика означава нещо, което е ясно разписано в закона – след като присъда на чуждестранна съдебна институция се привежда в изпълнение на българския съд, до привеждането й в изпълнение

те не са свободни граждани 

От самолетната стълба трябваше да ги качат на линейки до болницата на МВР, защото те идват тук като затворнички. В болницата не е необходимо да им слагат налъми и затворнически дрехи. Трябваше да се погрижат в максимално кратък срок да внесат документацията в Софийски градски съд, което може да стане много бързо, докато ги прегледат и си починат. И от МВР-болницата, но само оттам да влязат в съдебната зала, и като излязат, да ги чака указът за помилване. Можеше жените, без да бъдат тормозени, като ги вкарат в Сливенския затвор, на практика да бъдат помилвани и да се приберат вкъщи, защото те не заслужават да бъдат съдени. Но президентът, за да си направи политическа реклама, наруши закона. Т.е. неговият личен пример е, че законът може да се нарушава”.
www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук