Торнадо унищожи 30 къщи в Димитровград, 50 семейства без покрив

0
1026

Не по-малко от 50 семейства са без покрив над главата след опустошителното торнадо, което обрули димитровградския квартал Изток в късния следобед на 8-ми март. Спонтанно възникващите вихрушки помели керемидите на много къщи, а на места направо издухали и покривите, заедно с яките греди.

Торнадо в Димитровград1Мощен порив с ураганни стойности изскубнал от мястото й метална автобусна спирка и я запокитил на 5-6 метра в страна. За щастие в спирката или наблизо е нямало хора. В часа на възникването на торнадото-16.30-17 часа, децата още не се били върнали от училища или градини и по улиците в квартала е нямало много хора. Иначе картечът от керемиди и строителни материали можел да нарани доста хора.

Вихрушката с форма на фуния е започнала от началната улица на града и продължила по левия и край. На моменти торнадото утихвало, после се възобновявало през няколко къщи. Затова имаше незасегнати домове и такива с напълно свалени керемиди. Поне десетина коли са със счупени стъкла и огънати тенекии.

Пострадали са общо 33 къщи, изчисли кметския наместник на кв. Изгрев Кочо Михайлов.

Торнадо в Димитровград2В някои от тях живеели по повече от едно семейство. Макар къщите да са строени солидно, повечето им втори етажи са без плочи, само с гредоред и издухването на покрива оголва обитателите за дъждове и ветрове. А тепърва се очакват дъждове, включително проливни. Драмата бе пълна при семейството на инвалида Стоян.

Торнадо в Димитровград3Освен прикован за стол, човек бил и недобре с главата и с разклатено здраве. Гледането му било трудно дори и в здрава къща а не такава с поломен покрив, който се е стоварил върху целия втори етаж, обясни сестра му. На първия пък живеели други.

Младата Катя пък се чудеше къде ще ходи с двете си деца. Едва 17 годишната мама тежеше не повече от 40 килограма с дрехите и обясни че вятърът за малко не я понесъл, докато се прибирала вкъщи от посещение в магазина. Сега трябвало да разчита на приют у сестра си и нейните 5 деца, като там освен всичко друго живеели бабата и дядото. Положението на децата видимо заинтригува дошлите на проверка социални и служителки от Закрила на детето, които влязоха на инспекция именно в тази къща. Службите бяха на място за да видят с какво да помогнат на потърпевшите. „ Не щем пари. Да дадат някоя греда и керемида да си постегнем къщите. Всички са ни законни“, нареждаше младия Диян Иванов, докато гледаше потрошената си дограма и рухналите керемиди.

Торнадо в Димитровград4Един от аргументите, че държавата или общината трябва да им помогне, ромите намираха в „законността“ на всичките им къщи. После обаче се оказа, че половината нямали нотариален акт. А от общината обявили че ще помагат само на тези, които са с документи за собственост.

От община Димитровград обявиха че ще изпратят комисия от експерти която да прецени на място щетите. После ще се мисли за оказване на възстановителна помощ. Същевременно служители на EVN подменяха скъсаните кабели и съборените стълбове в покрайнините на квартала. Повечето били увредени още от зимата, а бурният вятър от вчера ги довършил.

Според синоптици явлението което сполетяло димитровград наистина се доближава до представата за торнадо, заради локалността на явлението. Така например в отстоящият на 2 км Димитровград, ураганните пориви въобще не били усетени./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук