Травеститът Елза Парини пред „ШОУ”: Съчувствам на Радан Кънев, но като се криеш, си уязвим!

0
2201

Елза обича да провокира и визуално, и словесно.

Петльовден или празник на хомосексуалистите – всеки нарича 2 февруари, както прецени. Интересен факт е, че в миналото в Банкя е имало традиция на този ден хомокомпании да резервират цялата градска баня и да празнуват в нея. Днес в родните хайлайф среди става все по-трудно да остане нещо „скрито-покрито”, та макар някои от родните ВИП-ове свенливо да пазят тайна, че са на „другия бряг”.

Потърсихме колоритната Елза Парини, за да поговорим за онези, които се срамуват от ориентацията си не само в шоубизнеса, но и в другите обществени сфери у нас. Елза се слави с острия си език, а и този път не изневерява на стила си.


– Елза, 2 февруари предизвиква противоречиви реакции у нас, а се твърди, че София свети все по-ярко на европейската гей карта…
– Народът ни е малко назадничав, трудно преглъща промените, за които иначе толкова много мечтае. А промените водят със себе си най-различни странични ефекти, като един от тях е публичната изявеност и борба за равноправие на ЛГБТ (Лесбийки, Гейове, Бисексуални и Транссексуални) обществото. Не може да искаш да си равноправен европеец, но да не можеш да приемеш по-различните хора и да проявиш подобаваща толерантност към тях. Иначе София свети все по-ярко на гей картата именно заради тези промени. Градът се разраства, става харесван от чужденците, улесненото пътуване от страна в страна и бумът на електронните комуникации, всичко това улеснява контакта между хората. Наскоро се върнах от Барселона, там се запознах с аржентинец, който много добре знаеше къде е София и че е столицата на България, ето известни сме дори отвъд Атлантика. Причините София да изпъкне, се крият в будното гей общество у нас, което неуморно се бори за гласност, провеждайки година след година все по-успешни гей мероприятия, като прайда, седмицата на гей киното, изложби и т. н. В София се намира и един от най-модерните и популярни нощни клубове на световно ниво, който посреща хора с по-нестандартни влечения. Той също популяризира столицата ни и я прави примамлива гей дестинация. За рождения ден на заведението миналата събота в София пристигнаха двама от най-популярните гей диджеи „Секс Шутърс” (секс стрелци), големи сладури, които привлякоха гости от Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Италия. На 2 февруари също ще има специално парти, домакинствано от мен и включващо секси танцьори, и страхотния артист Дженифър Бенедикшън.

– Вече май все по-трудно има „скрито-покрито” в родните хайлайф среди. Самата ти преди години каза: „Много ме сърбят ръцете и езика да разкажа за мръсните тайни на елита”. Сега е моментът!
– Тайна, която е известна на повече от един, не е тайна, всичко излиза наяве рано или късно. Наскоро един прохождащ изпълнител, който предпочита да се представя за хетеросексуален, ми каза: Сега като пусна песен,

нали няма да ме пишеш, че съм гей

Обясних му, че няма нищо лошо да не крие – не е задължително да парадира, но и да не отрича. Когато казах, че знам много неща, нямах предвид само хомосексуалните истории дори мисля, че знам повече за хетеросексуалните личности в публичното пространство, но все още не е назрял моментът. Аз умея да чакам.

– Кои продължават да бъдат известните българи, които се срамуват да почерпят на 2 февруари?
– Има популярни хора, които се крият, както се казва „в килера”, и смятат, че е по-добре да не се знае, но хората говорят,и тогава е още по-грозно. Много по-мъжко е да излезеш и да кажеш, „Да, аз съм гей!”, отколкото да се правиш на хетеро и да мъчиш себе си, и околните с театър. Такъв е например, случаят на фолкпевеца Галин. Добре, съгласна съм, в неговия бранш трудно ще се приеме, може да загуби от фен масата си, но пък пъченето и претендирането, че е хетеро го прави за смях, особено сред нашите среди, където много добре знаем истината. Когато кажеш за някого, че е гей, може да се приеме като злонамерено опетняване на имиджа, но когато подобна клюка се повтаря и повтаря, това означава, че има нещо вярно в нея. По същия начин съм казвала, че и Радан Кънев, Юксел Кадриев, Иво Аръков и т. н. са гейове, но не защото аз го твърдя, а просто за тях се говори постоянно в тази посока. Има основания да се вярва, че тези мъже лъжат обществото, като претендират да са хетеросексуални. В шоубизнеса драмата не е толкова голяма, колкото в политиката. Там въпросните „скрити лимонки” стават много лесна мишена, а все пак от мъжете в политиката зависи много. Визирам скандала около Радан Кънев и му съчувствам, но това е животът, така се случва, когато се криеш и си уязвим. Има много политици на ключови постове, които в един момент могат да бъдат изнудвани. Никой не е застрахован…

– В какви отношения сте с Евгени Минчев?
– С Евгени никога не е ясно в какви отношения си. По принцип отношенията между хората са двустранни, но не винаги с еднакъв полюс от двете страни. От моя страна полюсът е положителен, от негова не знам. Относно неговите хвърковати фрази, мога само да му се възхищавам, защото винаги са оригинални и точно в целта. Той притежава таланта да употребява малко думи, но да казва толкова много, при това ясно.

– Всяка година гей парадите в София се посрещат с много противоречиви нагласи. Успоредно с тях се организират и антигей паради под наслов: „Бъди нормален!”.
– „София Прайд” е плод на работата на много хора, изисква голяма организация и солиден ресурс. Подобна проява е демонстрация на смелост, сила, увереност, логично е да има хора и организации, които да се страхуват от подобно силно влияние. Логично е и те да се опитат да покажат „мускули”, да демонстрират сила, но техните „паради” са проява на страх и непросветеност –

хора, живеещи в „зоната на здрача”

За щастие с всяка поредна година у нас идват все повече хора за „София Прайд”, дори и хетеросексуални, събитието получава все по-голяма подкрепа и все повече положителен отклик.

– Смяташ ли, че в България съществува скрита хомофобия?
– Даже не е и скрита, тя е явна. Прокрадва се в медиите, по улиците, на работното място, дори у дома. На първо място, много от журналистите не знаят как да се изразяват, когато в определена новина става въпрос за ЛГБТ хората, отделно в много медии се допуска насаждане на омраза и изразяване на лично мнение, което е подло и непрофесионално. Има много неразкрити нападения, дори убийства, подтикнати от омраза към нас. Често работодатели отказват да наемат на работа ЛГБТ-хора или пък такива биват уволнени, след като стане ясна тяхната принадлежност. Родители гонят от дома или пребиват своите деца, защото са по-различни. Всичко това е хомофобия. И това са съвсем малка част от битовите проблеми на ЛГБТ. Ако погледнем законодателството, те нямат равностойни права с останалите граждани на страната, нямат право на осиновяване, на брак, на унаследяване и т. н.

– Твърдиш, че някои фолкпевици наподобяват травестити…
– Да, често приличат на добре накипрени травестити с прекалено силния си грим и натрупани екстеншъни…

– А някога минавало ли ти е през ума да избягаш в друга държава, където обществото е по-толерантно към различните?
– В днешно време българинът може да бяга винаги, когато поиска, стига да има средства и да се връща, когато му домъчнее за родината. Аз така и правя – бягам и се връщам. Но не съм мислила да късам тотално с България и корените си на този етап. Да съм прелетна птица, ми харесва повече.

– Колко скъп лукс е смяната на пола? Крайност, до която малцина прибягват… Дана Интернешънъл е такъв пример, а имаме и български еквивалент – Дени Лазаро.
– Малцина сменят тотално пола си по много причини, не само заради високата цена. По-разпространена е смяната на външните полови белези, но не и на половите органи. 100 % смяна на пола е много по-сложна, не толкова отмедицинска и здравословна гледна точка, колкото от психологическа. Тази тотална крачка към промяна е безвъзвратна, често направилите я не получават очакваното удовлетворение и продължават да не се чувстват 100 % жени. Световната статистика сочи, че

един на 10 транссексуални посяга на живота си

Частичната смяна не е толкова травмираща и носи достатъчно удовлетворение, като в същото време запазва удоволствието от секса. За Дени Лазаро не съм убедена, че е претърпяла 100 % от промяната. Има и много други знайни и незнайни българи, които са сменили частично или изцяло пола си, но просто не го афишират, не са медийни, или публични личности, и просто никой не научава за тях. Относно цената, да, не е евтино, но по-важно е желанието и убедеността, че наистина го искаш. Голям проблем е, че у нас няма регламентирано законодателство за смяна на личните документи и имената в тях, след като някой претърпи подобна трансформация.

Из блога на Елза Парини

За Юксел Кадриев
„Страхотен мъж, успешна кариера и грозен гей скандал. Юксел упорито отрича твърденията на лорд Евгени Минчев, че е бил негов любовник. Дори след като собствената му съпруга го обвини в афера с мъж и го напусна, той пак продължи да поддържа версията, че е праволинеен и няма нищо общо с мъжките ласки. Защо някой човек би си го причинил? Единственото, което ми идва на ум, е, че работодателите на Юки са го притиснали да се придържа твърдо в руслото на хетеросексуалната публичност. Напоследък се заговори за връзка на Юки с репортера Денислав Борисов, когото водещият взел под крилото си и с чийто протекции младежът си извоювал работа в националната медия”.

За Мариан Кюрпанов
„Напереният топмодел имал бляскава кариера на модния подиум в Милано, Ню Йорк и Париж. Можем само да го поздравим, но всеки моден спец зад Океана ще ви обясни, че в модните среди да си хетеро не върви. Фактите говорят, тази индустрия се движи от мъже, които си падат по мъже и няма как (с малки изключения) да постигнеш голям успех, без да „пресечеш на отсрещния тротоар”. В потвърждение на моите съмнения идват и безбройните истории, разказващи за Кюрпановата хомосексуалност. Бизнесдамата Ваня Червенкова се кълне, че знае от достоверен източник истината за влеченията на Мариан и не пропуска да го обвини в лицемерие при всеки удобен случай”.

За Иво Аръков
„Ето един представител на „силния пол”, който дава мило и драго шумно да се говори за всяка известна жена, попаднала в обятията му. От няколко години нежният и лековат Белославски бек разиграва грандиозен хетеросексуален фарс с лек привкус на любовна мелодрама. Домогвайки се до вниманието на поредица от популярни и не дотам жени, театралът ни представя постановката за своята измислена мъжественост. Уви, бързите раздели и кофти отзивите след всяка от връзките му потвърждават не само лошата игра, а и половата немощ, когато се налага да бъде с жена. До есента на миналата година всичко беше в сферата на слуховете и предположенията, но по време на поредния сезон на „ВИП брадър”, лорд Евгени Минчев даде ясно да се разбере, че знае много пикантни истории, нараняващи мъжкото му достойнство”.

Едно интервю на Анелия ПОПОВА

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук