Трагедията „Информационно обслужване“ се самопохвали с награда

0
185

Безконтролната институция, за която се потрошиха милиарди, не може да качи дори един работещ линк

„Информационно обслужване“ АД наскоро се похвали със спечелването на награда за секторен проект на годината. Новината определено събуди интерес по ред причини. Или може би трябва да се впечатлим, че сайтът на ИО работи вече дълго време без да се е сривал?

Всъщност, т.нар. „престижна награда“, с която се хвали „Информационно обслужване“ (ИО), не е известна. Тя се дава за втора поредна година от „Пи Ем Ай – България Чаптър“ – сдружение, което в портфолиото си пише, че се занимава с популяризиране на добри практики  на големи и сложни проекти, финансирани от държавата и местните власти, Европейският съюз, Световната банка и други международни донори.

И тук цитираме от сайта на ИО хвалбата, която всъщност е доста срамна, тъй като потрошилата милиарди държавна компания не е съумяла да постави дори работещ линк към обекта на своето „престижно“ отличие:

„Проектът „Оптимизиране на Единния портал за електронно правосъдие за създаване на условия за повишаване достъпа на граждани и юридически лица до е-правосъдие“ (https://www.ecase.justice.bg) на „Информационно обслужване“ беше единственият в публичния сектор сред номинациите на тазгодишните награди, които бяха оценявани.“

Не е важно в случая колко е престижна, известна или заслужена дадената награда. Награда всеки може да учреди и да си я връчи на когото пожелае. В случая е важно, че едно държавно дружество дори когато се хвали, прави гафове в област, в която работи срещу луди пари.

Неработещият линк, обаче, е дребна капка в морето от скандални факти около „Информационна обслужване“. Най-впечатляващото е, че никой никога не е осъществявал контрол над дружеството. Нека припомним, че миналата година няколко партии поискаха одит. Удобно такъв не беше гласуван от предишното Народното събрание. А защо – отговорът вече е ясен и на децата, тъй като избирателните списъци продължават да съдържат мъртви души. От години се вадят данни как има разминаване в данните на НСИ и ЦИК с близо 500 хиляди несъществуващи избиратели.

Всъщност, манипулациите на “Информационно обслужване” трудно могат да бъдат доказани и разбрани от неспециалисти. Нека припомним, че когато Слави Трифонов спечели изборите с по-малко от процент разлика (15 000 гласа) пред ГЕРБ през лятото на 2021 г., последните изчисления се забавиха с дни, като ИТН ту оставаше втора, ту излизаше напред. В резултат на което победи, защото тогава всички бяха срещу ГЕРБ и всички си затвориха очите, въпреки съмнителните обстоятелства. Друг пример – на предпоследните избори “Промяната” също спечели доста по-голям брой от очакваното, а преди последните избори “Възраждане” директно обвини шефа на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов в манипулации с кодовете.

Нека напомним и още нещо: след последните избори остана да виси един въпрос: Защо софтуерът, с който „Информационно обслужване“ АД обработва данните от вота никога за последните 20 години не е тестван за уязвимости? И сигурни ли сме, че няма външни вмешателства? В тази връзка напомняме и за странното пътуване на директора на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов в САЩ около последните избори.

Така че хвалбите на „Информационно обслужване“, че е спечелило някаква новоучредена наградка за това, че с държавни пари е направило платформата „Е-правосъдие“ е една срамна хвалба. Не само защото отдавна трябваше да се случи, но и защото когато най-после се случи, мнозина помнят колко и как работеше.

BIG5

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук