Тревога: Маските отново задължителни, затварят улиците и кварталите

0
360

След направен анализ на увеличението на броя на положителните носители на коронавирус и неспазване на дисциплината на голяма част от хората, се взима решение за въвеждане на мерки — задължително носене на маски или шлемове при мероприятия на закрито.

Тревожна статистика: Задължителни маски на закрито, ако се наложи - затваряне на улици и квартали

Това ще означава, че на бар или в спортната зала за тренировка, както и в театъра маските стават задължителни.

За тези мероприятия критерият за запълняемост остава 50%.

Без да въвеждаме нови тежки мерки, искаме да се обърнем към хората по-стриктно да спазват мерките, за да няма по-високо разпространение на коронавируса, обясни Ананиев. Ще се засили и контролът по спазването на всички противоепидемични мерки в градския транспорт, аптеките и лечебните заведения. До края на седмицата ще се вземе решение дали да се удължи извънредната епидемична ситуация.

Намираме се в сложна ситуация, а увеличението е достатъчно притеснително, посочи главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Стоят няколко въпроса, на които все още няма отговор: Дали увеличението на броя на заразените е родно българско явление, дали е внос или има такава тенденция и в други страни, дали се дължи на промени във вируса или на промени в нашето поведение.

Всички мерки са важни, но да не забравяме, че вирусът не се търкаля по улиците в България. Вирусът е в нашия нос, гърло и го предаваме, когато сме в близост един до друг, предупреди Кунчев. Той призна, че една негова прогноза вече не се сбъдва — че с идването на лятото вирусът ще се ограничи и заради въздействието на слънцето и топлината.

Няма промяна в стратегията какво искахме да постигнем. Това, което искаме да постигнем е да държим под контрол инфекцията, така че да не натоварим здравната система и тя да може да поеме случаите, които се нуждаят от болнично лечение, категоричен бе държавният здравен инспектор.

Няма да се стигне до по-тежки мерки, но ако се наложи ще бъдат затваряни улици и квартали, допълни Ангел Кунчев. Това съобщи News.bg.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук