Тромбообразуване се наблюдавало след първа доза на “АстраЗенека”?

0
61

Тромбообразуването се наблюдава след поставяне на първата доза от ваксината на “АстраЗенека”. Вече има над 1 млн. ваксинирани с втора доза, при които не се наблюдава такава реакция,  каза в ефира на bTV шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

От ИАЛ заявиха, че имунизацията с “АстраЗенека” у нас ще продължи по препоръките на Европейската агенция по лекарствата, но с повишено внимание при групата на жените под 60 години.

“При нас няма регистрирани такива случаи на тромбози. На база на личните данни беше взето решението да се съобразим с препоръката на ЕМА и ваксината да се прилага с повишено внимание”, обясни Кирилов.

Той уточни още, че всеки пациент трябва да уведоми медиците дали има случаи на тромбози от миналото, за да може да се минимализира рискът.

Д-р Мария Попова от ИАЛ коментира, че препоръката на ЕМА е направена след заседание, проведено от експертен комитет с 25 души.

“Ние смятаме, че това, което ЕМА предлагат е разумно. От ЕМА предоставиха всички данни и изрично дадоха възможност на националните здравни органи да вземат собствени решения, които са в рамките на техните препоръки”, уточни още Попова.

Кирилов заяви, че според него мерките са по-скоро превантивни, а не стриктно регулаторни.

“Възрастта 60 години е въведена поради по-голямата експозиция. В тази възрастова група тази ваксина се прилага по-често, поради това се очаква да има и по-висока честота на нежелани реакции”, добави той.

До момента към ИАЛ има 1500 подадени сигнала за нежелани реакции, свързани с всички разрешени ваксини, като към “АстраЗенека” са 1000.

“След втора доза, обаче, няма нито един сигнал. Преди две седмици у нас се ваксинираха около 150 българи с втора доза на “АстраЗенека”, каза Попова.

Тя обасни, че в характелистиката на препарата нежеланите реакции са посочени за след първата доза.

Кирилов заяви, че намаленият интерес към “АстраЗенека” след няколко седмици ще се промени в обратната посока.

Относно закупуването на ваксината “Спутник V” Кирилов заяви:

“За да се прилага ваксина в ЕС, тя трябва да е разрешена за употеба от ЕМА. Преговорите за закупуване са азлично нещо от разрешението за употреба”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук