Тръмп направи още две скорострелни уволнения! Вижте кои високопоставени лица се разделиха с постовете си!

0
1534

В рамките на броени часове две високопоставени лица бяха свалени от постовете си заради отказ да окажат подкрепа на антимиграционната наредба на Тръмп.

Първият отстранен беше главният прокурор на САЩ Сали Йейтс, назначена от бившия президент Барак Обама. Причината беше категоричният й отказ да представи аргументи в защита на президентското постановление за преустановяването на приема на бежанци за поне 120 дни, конкретно на сирийски бежанци, и прекратяването на визите на граждани от Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен.

„Мое задължение е да гарантирам, че позицията на Министерството на правосъдието е не само легално обоснована, но и взета след разглеждане на закона и фактите“, заяви тя в съобщение, разпратено до американските медии.

След по-малко от 2 часа последва и отговор от администрацията на президента Тръмп. Главният прокурор беше уволнен и обвинен в държавна измяна:

„Действащият главен прокурор Сали Йейтс измени на Правосъдното министерство като отказа да изпълни легална заповед, предназначена да защити гражданите на Съединените американски щати“, гласеше изявлението на Белия дом по въпроса.

На нейно място бе назначен прокурорът от Източна Вирджиния Дана Боенте, която ще изпълнява длъжността, докато кандидатурата на Джеф Сешънс за поста не бъде одобрена от Сената. Дана Боенте, разбира се, се закле да защитава противоречивата наредба, свързана с миграцията, броени часове след като предшественичката й бе обвинена заради отказа си да я подкрепи.

Подобен аналог в историята за дълбок разрив между правосъдието и президентската воля може да се направи единствено с „кървавата събота” през 1973г. по времето на управлението на Никсън. Тогава главният прокурор Елиът Ричардсън предпочита да подаде оставка, вместо да се подчини и да изпълни заповедта на президента Ричард Никсън за уволнение на специалния прокурор, разследващ Никсън по аферата „Уотъргейт“ – Арчибалд Кокс. Затова и неслучайно няколко медии определиха нощта срещу вторник като „кървавата събота”.

Главата на Йейтс обаче не беше единствената, която беше отсечена от ръката на американския президент Тръмп тази нощ. Само час след нейното уволнение последва и отстраняването от длъжност на действащия шеф на Службата за митнически и граничен контрол на САЩ Даниел Рагсдейл. Причина към момента така и не е посочена. Директорът на Вътрешна сигурност Джон Кели заяви само че заемащият поста на Рагсдейл – Томас Хоуман ще бъде в помощ на „националния интерес”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук