Туберколоза налази бедните! Вижте кои градове са застрашени

0
1025

Монтана е сред областите с най-висока заболеваемост от туберкулоза в страната, показват данните на здравните власти. Огнища на болестта има сред ромското население във Вършец и Долни Цибър. Тенденцията от 2008 г. насам е за незначително намаляване на болните – от 52 на 42 на 100 000. Увеличават се обаче случаите на пациенти, които се откриват късно и са в тежко състояние, съобщи д-р Цветан Петров, специалист в отделението по пневмология и фтизиатрия.

От днес най-голямата областна болница в Северозапада – „Д-р Стамен Илиев” в Монтана обявява седмица на отворените врати, посветена на борбата с туберкулозата. Поводът е отбелязването на международния ден за борба с болестта – 24 март. От понеделник до петък между 8 и 13 ч., всеки може да провери безплатно своя статус, като се изследва за коварната „жълта гостенка”, съобщи д-р Цветан Петров.

Докторите приканват социално слаби хора, които нямат здравни осигуровки, да се възползват от безплатните прегледи, тъй като поради финансовите си затруднения те по-трудно имат достъп до каквато и да е медицинска помощ, а и са много уязвима група по отношение на болестта туберкулоза.

Глобалният фонд за борба с туберкулоза, малария и СПИН осигурява финансиране за превенцията и лечението им в България. През октомври миналата година стартира нова 3-годишна програма за намаляване на тези социално значими заболявания.

В частност за болните от туберкулоза се полага напълно безплатно лечение, без значение дали имат здравни осигуровки или не. Освен това на изписан от отделението болен, който има удостоверение, че е социално слаб, се дават по 90 лв. месечно за храна и лекарства в продължение на три месеца. За болните от по-тежката мултирезистентна туберкулоза се финансира 2-годишно лечение, като първите 6 месеца те лежат безплатно в специализиран стационар в Габрово, а после 18 месеца се лекуват в домашни условия под наблюдението на лекар, който ги посещава в дома им със служебен автомобил, осигурен от фонда, разказа д-р Петров.

Програмата осигурява и средства за кампании за превенция, транспорт и възнаграждения на медицински специалисти. За периода от старта пред октомври до края на миналата година фондът е отпуснал на Монтана около 12 000 евро.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук