Убиват патриарха с отрова?

0
1497

Жестока борба за власт тресе църквата. Монаси пазят Неофит да не бъде ликвидиран, искат НСО да пробва храната на Негово Светейшество

 

Духовници от най-близкото обкръжение на патриарх Неофит зорко пазят негово Светейшество и внимателно следят с кого се среща той и какво консумира, тъй като те се страхуват, че може да бъде отро­вен.

Според източници в момента в църквата се разиграва не­виждана борба за власт, която е тиха, не пуб­лична и много подмолна. Тя е свързана с факта, че някои лобита в БПЦ се надяват 70-годишният дядо Неофит да не издържи дълго на поста си и в близко бъдеще отново да има избори за патриарх. Въпрос­ните среди искат именно от тях да бъде излъчен новият предстоятел на православната църква.

Според запознати скандалът със зарята на Великден, която бе поръчана от вече бившия председател на църковното настоятел­ство на „Св. Александър Невски“ архимандрит Дионисий, и отказът на БПЦ да участва на Всеправославния събор на остров Крит са

част от тези задкулисни игри за влияние в нашата църква. Затова и определени духовници, сред които и скандалният Дионисий, когото Синодът изгони като шеф на патриаршеската катедрала, непрекъснато пускат злостни информации, че църквата е в криза. Част от тях измислят и непочтени компромати спрямо Неофит.

Близки до патриарха с тревога следят неговото здравословно състояние, което не е цветущо и се молят Негово Све­тейшество да издържи на огромния натиск, на който е подложен. Монасите и служителите на Синода на Софийската митрополия, които се грижат за сигурността, здравето и храната дядо Неофит, напо­следък били особено бдителни каква храна се поднася на патриарха, откъде се купуват продуктите и кой има достъп до кухнята.

Източниците твърдят, че колкото и да звучи невероятно в XXI век в Българската православна църква може да се разиграят истории в стил шедьовъра на  Умберто Еко „В името на розата“. Прочутата книга разказва за мана­стир в Северна Италия от времето на Средновековието, в който се случват мистериозни неща – убийства и самоубийства. И досега в църковните среди има силни подозрения, че близките приятели на Неофит митрополитите Кирил и Натанаил не са починали случайно по едно и също време, а са убити. Варненският владика, който бе здрав като бик, потъна мистериозно в морето, докато ловеше миди в един юлски ден през 2013 г. Подозренията, че някой е помогнал на 59-годишния дядо Кирил бързо-бързо да се изправи пред портите на Свети Петър, се засилиха покрай смъртта на друг митрополит – Натанаил Неврокопски. За мнозина неговата смърт не бе неочаквана, тъй като той от години страдаше от рак на белите дробове, а освен това имаше и други заболявания. За хора от неговия близък кръг обаче Натанаил е бил отровен. Покрай многото лекар­ства, които той взимал, неизвестна ръка е добавила и мистериозна субстанция. Именно тя пратила 61-годишния митрополит на онзи свят, твърдят и досега в Гоцеделчевско.

Източниците смятат, че още след избора на Неофит за патриарх през 2012 г. недоволните от него са започнали да раз­чистват сметки сред висшето духовенство. Сега те се опасяват мистериозна смърт да не застигне и Негово Светейшество. Приближени до него дори настояват да се подсили охраната на патриарха и опитни служители на НСО да проверяват щателно храната му, така както това се прави с ястията за президента, премиера и шефа на парламента. Самият Неофит не ползва държавна охрана.

Преди седмица той е бил предупреден от свои хора в Синода, че е възможно да го отровят. „Каквото ми е писано да става, ще стане“, казал смирено дядо Неофит след кратък размисъл.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук