Ударна ацкия: ДАНС нахлуха в здравното министерство!

0
521

Агенти на ДАНС са извършили масиран десант в понеделник и вторник в здравното министерство, предава ПИК. Главният секретар Пламен Кенаров (на снимката вляво), който е бивш депутат от НДСВ, е бил разпитван близо 4 часа. Служителите на родното ФБР са влезли и в дирекция Лекарствена политика, от където са иззели множество папки.

Кашони с документи са иззети и от самия Кенаров.

Акцията е била извършена под надзора на Върховна административна прокуратура (ВАП).

Както ви съобщихме по-рано днес, ВАП извърши проверка по реда на надзора за законност относно ваксините, получени от Турция като дарение, след самосезиране по медийни публикации.

„Въз основа на полученото становище и обхвата на проверката, ВАП отправи указания до министъра на здравеопазването и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата да вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба. Установено е, че и понастоящем ваксината Еувакс е в склад на Министерство на здравеопазването и не е пускана в употреба. ВАП е изискала от министъра на здравеопазването и от изпълнителния директор на ИАЛ писмено уведомление за предприетите от тях мерки“, посочиха от прокуратурата.

Самият здравен министър Москов все още не е дал показания във връзка с проверката, но това почти сигурно ще се случи в близките дни.

Както е известно, обаче „Пентаксим“ се инжектира на бебета у нас от лятото на 2015 г. И ако прокуратурата не се бе ослушвала и реагира едва тогава, когато обществената нетърпимост нарасна в лавинообразен порядък, ваксините можеха да бъдат спрени далеч по-рано. В интервю за агенцията червеният депутат Жельо Бойчев разкри шокиращи разкрития за нередности при вноса на двете ваксини и припомни случая с арестувания турски бизнесмен, който носел 450 000 евро за подкупи на наши чиновници, работещи в сферата на здравеопазването.

Негативите от действията на Москов удрят по имиджа на цялото правителство. Бившият зам.-председател на ДСБ се е снишил в очакване бурята да отмине, но едва ли ще му се размине./брадва

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук