Ударно! Парното съди по 5 абонати на час

0
1284

„Топлофикация София“ е дала на съд по 5 абоната на час за пресрочени задължения за парно и топла вода през периода от началото на тази година до 31 август. По данни на топлинното дружество, предоставени на „Телеграф“, през периода са заведени искове на 6765 потребители, което прави по 846 абонати на месец или по 40 на ден.За пуснатите в съда искове „Топлофикация София“ очаква да получи минимум 2 милиона лева от „юридическа такса“. Причината е, че в 98% от случаите дружеството печели делата срещу абонатите си и хората са принудени да плащат разходите на дружеството, коментираха от столичното парно.

От компанията монополист се похвалиха, че делата щели да бъдат двойно повече, ако не са сключени споразумения за разсрочено плащане с 7112 души.

Срокът за безлихвено плащане на изравнителните сметки изтече на 14 септември и от тази дата върху фактурите ще се начислява лихва. Оскъпяването е в размер на основния лихвен процент (0% в момента) плюс 10 пункта. Така сумите за плащане ще се увеличат чувствително, особено ако потребители са изчаквали да получат изравнителните сметки и не са погасявали месечните си прогнозни фактури по време на отоплителния сезон.

Абонатите, които не успеят да се издължат в рамките на септември, е възможно да бъдат съдени, независимо от размера на дълга им. Така дори да имат за доплащане за парно или вода едва 10 лева, поже да получат призовка.

До края на септември пък абонатите, които не са осигурили достъп до уредите за годишен отчет, могат да поискат такъв да бъде направен. След 1 октомври се прекратява приемането на заявки за засичане на разпределителите според наредбата за топлоснабдяване. Тогата потребителят трябва да плати служебно начислена енергия на пълна мощност, дори да не е ползвал парно./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук