Ужасяващата история на циганско убийство със скалпиране ! ЗАБРАНЕНО ЗА ХОРА СЪС СЛАБИ НЕРВИ И СЪРЦА!

0
1867

Кървавата драма се разиграва преди година на Разпети петък в пловдивското село Правище. Там, в старата сграда на местното училище, бил настанен Христо Ангелов с още 30-ина роми от Розино и Христо Даново. Те били наети като сезонни работници да берат малини.

Христо Ангелов наръгал бащата на две деца Илия Попов. 45-годишният мъж отишъл да разтърве биещите се, но получил удар в главата с метален кол и нож в сърцето. По-малкият брат на убития Илия – Тодор Попов, който бил заедно с батко си, оцелял като по чудо.12

Илия и Тодор Попови отишли по великденските празници миналата година на гости на родителите си в Правище. По същото време в селото имало наети селскостопански работници от карловските села Розино и Христо Даново, един от които бил обвиняемият за убийството Христо Ангелов. Ромите били настанени в старото училище на селото, до което живеели Попови.

Около 18 часа на 13 април работниците се прибирали в училището, след като приключили работа по полето. Някои от тях се закачали с местно момиченце, което се разчуло из селото. Два часа по-късно трима от ромите отишли до магазина в центъра на Правище да си купят храна. В кафене пред магазина били трима мъже от селото, които подгонили ромите към училището. За нула време там се събрали десетина местни. Мъжете отвън хвърляли камъни и колове по сградата, а ромите отвътре се барикадирали и също замеряли с камъни нападателите си.13

Крясъците били чути от братята Илия и Тодор Попови, които живеели зад училището. Двамата отишли да разтърват биещите се и влезли в сградата на ромите, установило разследването на окръжната прокуратура. Когато влезли вътре, един от ромите ударил с метален кол по главата Тодор, който паднал и изгубил съзнание. Брат му Илия също бил ударен по главата, скалпът му бил смъкнат, а след това наръган в сърцето от Христо Ангелов. Илия починал в линейката, а Тодор бил настанен с пукнат череп в болница. След зверството Христо Ангелов се опитал да скрие ножа, като помолил сестра си да го изхвърли. Оръжието е намерено от полицията ден след кървавата трагедия, скрито в пазарската чанта на извършителя Христо Ангелов.бой-с-кол

Свидетели на зверството станали децата на убития – Иван и Мария, които отишли в училището в опит да спасят баща си и брат му, който бил тежко ранен при свадата.

Повдигнатото обвинение е за превишаване пределите на неизбежна самоотбрана. Децата на жертвата искат максимална присъда за убиеца.

14Обвинителят Делян Пинчев настоя арестантът да остане зад решетките, тъй като от 2003 до 2011-а е бил осъждан 4 пъти – за блудство, за съжителство с непълнолетна, за средна телесна повреда. През март миналата година е влязла в сила последната му присъда, която е за документно престъпление.

„Той е една опасна личност, която действа, без да се съобразява с обстоятелствата. Въпреки многобройните си осъждания не се е поправил“, подчерта Пинчев. По думите му за обвинението за убийство, което сега е повдигнато срещу Ангелов, се предвиждат от 10 до 20 години затвор. Прокурорът припомни накратко какво се е случило на Разпети петък.15

Служебният защитник на убиеца – адвокат Димитър Будаков, описа в залата различна фактическа обстановка. Според него в случая става въпрос за „чиста неизбежна отбрана“ на клиента му. Правистът твърди, че съпругът на кметицата на Правище бил в основата на конфликта. Той поканил някои от ромите да станат пастири на неговите 42 крави, но те му отказали, като разбрали от други хора, че не плащал.

Адвокат Будаков подчерта, че именно мъжът на кметицата бил подгонил с мотора си тримата роми и така настроил и останалите българи. Защитникът на убиеца каза още в залата, че клиентът му искал да спре Илия и Тодор Попови с училищна печка, с която заприщил входа на училището. Братята се опитали да влязат в сградата и ромите предприели отбранителни действия, за да защитят себе си и жените. Сред работниците са били Анка, сестрата на убиеца, и майка му Гинка. Прокурорът коментира впоследствие пред журналисти, че за първи път чува Христо да се е опитвал да попречи братята с печка.христо ангелов

Защитникът на подсъдимия упрекна разследващите, че не са извадили медицинско на Христо Ангелов, който бил „пълен с джонги, с подута устна, насинен крак“. Задържаният действително се появи в залата с големи синьочервени кръгове под очите.

Адвокатът им Красимир Елдъров настоява престъплението да се преквалифицира в убийство в състояние на афект и наказанието да се увеличи. За убийство в състояние на афект законът предвижда от 1 до 8 години затвор.

Апелативният съд в Пловдив разглежда жалбата на Христо Ангелов от Розино. 32-годишният ром е осъден на 2 години и 4 месеца затвор за убийството на 42-годишния Илия Попов. Обвиняемият обаче иска условно наказание.

Защитникът на Христо Ангелов – Димитър Будаков, настоява присъдата да бъде условна. За нея законът предвижда до 5 години лишаване от свобода.

„Не може за убийство на куче или сгазен по невнимание пешеходец да се дават големи присъди, а тук тази да е толкова минимална”, коментира адвокат Елдъров.16

Съдът все пак си е свършил добре работата, щом има реална присъда при тази квалификация, коментират разследващи. Ромът е можел да получи и условно наказание. Чака се апелативните съдии да се произнесат кои жалби ще уважат.

Обвиняемият е с дълго криминално досие. Той е осъждан за блудство с малолетна, за живеене на семейни начала с малолетна, за документни измами и за нанасяне на средна телесна повреда. В момента Христо Ангелов е на свобода с мярка подписка.

Известно време след трагедията се спрягат различни версии като причина за скандала.

Местните младежи са категорични, че сезонните работници са ги предизвикали, след като закачали две момичета от селото. Девойките са на 13 години и също твърдят, че са получавали неприлични предложения от другоселците. „Предлагаха ни да им ставаме гаджета, казваха, че ще набият нашите момчета”, обясняват ученичките, пожелали анонимност.

Розино и Христо Даново са под напрежение след трагедията. 12 мъже от двете села първоначално попадат зад решетките, а близките им смятат, че убийството е станало при самозащита в суматохата. „Щели са да ги изколят като пилета. Нашите са се заключили в една от стаите и са барикадирали вратата с шкафове. На косъм са се разминали да не ги изпотрепят, само защото са цигани”, коментират роднини на арестуваните.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук