Ужасяващ разказ на 17-годишен удушвач от Джурово: Жертвата порита, порита и после спря!

0
1288

Присъда от 10 години в затвор получи Валентин Ангелов от с. Джурово, за бруталното убийство на възрастен мъж в тетевенското село Голям извор. Престъплението бе извършено в първите часове на 9 август м. г., като извършителят тогава бе на 17 години.Полицията го разкри и арестува в дома му в Джурово още същия ден. Тялото на 75-годишния Борис Василев бе открито в къщата му от жена, която му била личен асистент. По главата и шията на мъртвия ясно личели кървави следи от насилие – бил удушен, съобщи „24 часа”.

По време на разследването непълнолетният ром разказал как се стигнало до зверството. Тъй като ходел да товари дърва в Голям извор, той познавал Борис Василев, известен като бай Бочо. Минавал покрай къщата му, често спирал да си говорят и знаел, че живее сам. Няколко дни преди убийството се засекли в селския магазин. Валентин чакал ред зад дядото и видял, че той извадил портфейл с повечко банкноти, за да плати покупките си.

Още тогава младежът с две присъди, за кражба и за нанасяне на средна телесна повреда, намислил как да му ги задигне. Споделил с 13-годишния си братовчед Борис Ангелов и решил двамата да оберат самотния пенсионер. Малкият се съгласил и в уречената вечер тръгнали пеша от Джурово. Минали за по-направо през гората, а докато вървели, се наговаряли как ще действат.

Когато пристигнали в Голям извор, селото вече било притихнало в тъмата на нощта. В къщата на бай Бочо обаче светело. Първи вътре влетял дребничкият Борис, който предвидливо носел у себе си кухненски нож. С дръжката му ударил по главата стреснатия старец, а после впил детските си ръце в шията му. Едва тогава според зловещия сценарии се появил Валентин.

Сложил пръсти върху тези на братовчед си и затегнал хватката. „Дядото почна да трепери и да рита с крака. Порита така известно време и после спря – разбрахме, че е умрял“, разказва убиецът пред съда.

ДНК-анализ потвърждава, че по шията на жертвата има материал само от малолетния Борис. Валентин хитро преценил, че няма да съдят детето. Но съдебният лекар е категоричен, че трябва сила, за да бъде счупена подеизчната кост на убития, каквато малкият не притежавал. Първото, което сторил Валентин след зверското престъпление, било да пребърка джобовете на мъртвия.

Надеждите му за много пари не се оправдали – намерил само 7 лева и ги взел. После подхванал да тараши жилището и намерил вещи на обща стойност 133 лева. Плячката му се състояла от евтин мобилен телефон, полуавтоматична черна ножка, машинка за постригване, 25 метра елкабел и две синджирчета от неблагороден метал. „Съжалявам. Признавам се за виновен“, са последните думи на Валентин пред съда.

За грабеж, придружен с убийство той ще изтърпи наказанието си при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип. Освен това ще трябва да заплати по сметката на РУ „Полиция“-Тетевен разноски в размер на 5697 лева и по сметка на Ловешки окръжен съд 372 лева разноски по делото. Присъдата може да се обжалва и протестира пред АС-Велико Търново в 15-дневен срок./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук