Украйна иска екстрадиране на един от биячите на Околовръстното шосе

0
1063

Единият от четиримата биячи, които пребиха на Околовръстното шосе в столицата шофьор и съпругата му – Георги Близнаков, се оказа част от спецотряда „Тайфун” на Донецката народна република. От формированието заявиха, че българинът е бил там само една седмица – с основната цел да си направи десетина снимки за самореклама. Не бил участвал обаче в бойни действия, съобщи bTV. Украинският портал „Миротворец” е включил 46-годишния Близнаков в базата си данни с проруски екстремисти, като в неговия профил има много снимки с други въоръжени бойци. Той се появява и на видеоклип, където получава медал за неясна към момента заслуга и декларира: „Служа на Донецка народна република!”.

бияча Георги-Преди дни пък бяха публикувани архивни кадри, които го показват като участник на турнир по бойни спортове. Изправен срещу подготвен опонент и лишен от помощни средства, за 15-те секунди от видеото Близнаков отнася цял куп удари с ръце и крака, без даже да успее да замахне. По този повод ММА бойци поканиха него и останалите задържани за побоя на „ден на отворените врати”, в рамките на който да покажат способностите си – на ринг и в съотношение „един на един” срещу някой, който е в тяхната категория. Близнаков, както и Христо Христов, Александър Гечев и Мартин Марков бяха арестувани за побоя над Васко Наумов в ролята им на охранители на сочения за дясна ръка на Златко Баретата Ивайло Борисов – Ториното. Той от своя страна заяви, че биячите са били в изпитателен срок, като ги защити, че са били предизвикани.

Украйна е изпратила искане Близнаков да бъде екстрадиран, съобщи по-късно БНР, като цитира съветника на министъра на вътрешните работи Антон Герашченко. „Искането вече е отправено до нашите украински държавни структури и посолството на Украйна в България. Мисля, че искането ще стигне до България в рамките на закона”, казва официалният представител на украинското външно ведомство. Той уточнява, че Близнаков се издирва за участие в проруски батальон и мъчения на украински граждани. „Като лице, което незаконно е преминавало границата на Украйна, участвало е в незаконни въоръжени формирования и е воювало срещу наши войници, той подлежи на разследване и съд. Ако се докаже, че непосредствено е участвал в убийства и мъчения на наши граждани, то той може да бъде осъден на лишаване от свобода”, заявява Герашченко.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук