Усмивки от старите ленти: Je suis Тато!

0
1273

Три думи символ на диктатурата! Като всички останали je suis-та, които така щедро споделяме във Фейсбук и това няма стойност. Нали помните железния юмрук на партията, както и словоизлиянията „другарю Живков, не можете да забраните да ви обичам“…

27 години след демокрацията държавата отново се управлява от Правец. а наченки на диктатура във властта и днес  дал Господ!

В родното място на Тато има американски университет, мениджърът на „Лукойл“ Валентин Златев построи тузарски голф комплекс, който събира на маса видни политици, а социалисти се събират в чест на рождения ден на Тодор Живков.

От 5 август 1998 г. Тато го няма вече. Странно е, обаче факт, че въпреки критиките на народа и вицовете за Първия, плачещи за Златната решетка, все повече днес се умножават бабите, припомнящи си с умиление за неговото управление.

Поема властта в партията, а оттам и в държавата, в резултат на Априлския пленум на ЦК на БКП през 1956 г. За управлението си залага на идеологията на „човешкия социализъм“. Факт е, че затваря лагерите, но според някои изследователи на близкото минало, по-важното, е че той дава нареждане за отварянето на някои от тях. Повечето хора свързват неговото управление със стабилна и еднозначна социална политика – „всички са еднакво осигурени“, но според редица биографи, на управлението на Живков тежат три фалита на Народната република: през 1960 г., 1977 г. и 1989 г. Но също така е факт, че през 1984 г. външният дълг на България се стопява до 1 милиард, а валутният й резерв възлиза на 2 милиарда долара.

Някои го наричат „червения диктатор“, а други „човек от народа“ , добър или лош Тодор Живков  управлява страната ни над три десетилетия и зае солидното си място в историята.  Подобно на мавзолея, явно не пада лесно.

Името му всеки божи ден се споменава, макар историята, свързана с неговото прословуто управление, да търпи непрекъснато корекции. Дали цялата истина за него ще излезе някога наяве, не се наемаме да кажем.

24news подбра своите любими бисери от Бай Тошо, който е неизчерпаем източник на философски „мъдрости“.

„Че как да не успее Русия с нейните природни богатства, те имат повече залежи от Менделеевата таблица…“

„Ако плащаш с фъстъци – получаваш маймуни.“

Времето е ваше, но всичко друго е наше!“
 
„До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред!“
 „Някои казват, че нашата власт се клати! И на коча мад*те се клатят, ама не падат!“
 
 „Откривам новия завод за вело… за вело… Абе за колелета!“

 „Аз работех като преводач – превеждах овците от един хълм към друг…“

 „Тази година – завод за полупроводници. Догодина – за цели проводници!“

 „Браво на атмосферното налягане!“ 

„Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.“ 

„Добър журналист е тоя, който пише не това, което се говори, а това, което трябва.“

„Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има мат’риал за митингова демонстрация (демокрация)!“ 

„Това е политиката – да се слееш с народа.“

24news.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук