Учените най-после сложиха точка на стария спор – кучетата или котките са по-умни!

0
1260

Стопаните на котки и кучета може вече да престанат с вечния спор кои са по-умни и съответно „всичко разбират“, тъй като швейцарски учени вече са стигнали до окончателно решение по въпроса. Изследването е публикувано в научното списание  Frontiers in Neuroanatomy, според тези, които са го чели, стопаните на котки ще останат истински разочаровани.

Изследавателите са сравнили мозъците на котки, кучета, а също така и лъвове, мечки, еноти, плъхове и изяснили, че при кучетата в кората на главния мозък могат да се преброят около 530 милиона неврона. Уви, при котките има наполовина – само 250 милиона неврона. За сравнение – при човека в мозъчната кора има до 16 милиарда неврона.

По мнение на учените, количеството неврони именно в тази част на мозъка определя способността на животните да правят изводи, ръководейки се от опита си. Въпреки нежеланието си да огорчават любителите на котки, учените заключават, че това, което се възприемало като независимост при котките, всъщност било „отсъствие на мозък“. А виж, кучетата, които всичко разбират, само не могат да говорят, са верни на стопаните си именно защото са по-умни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук