Ученици от родпоското село Кочан отново показаха патриотизъм и високо спортно майсторство

0
2074

Почти половин месеца преди началото на новата учебна година учениците от кочанското СУ,,Христо Смирненски“ му поднесоха своя подарък 

Отново те доказаха своята класа, след като заедно със своя учител по физическо възпитание и спорт Динко Кумбаров взеха участие в Националните чествания на 140-та годишнина от Шипченските боеве, които преминават под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, Областна администрация – Габрово организира ежегодно състезание за ученици по скоростно 

изкачване на стълбите към Националния храм-паметник ,,Шипка“.

Състезанието се провежда , като един атрактивен начин за съхранение на историческата памет на поколенията. За пръв път тази година, освен ученици от цялата страна сред над 200-та участници, в надпреварата се включиха и ученици от Русия и Украйна. Това обаче не изплаши учениците от Кочан и те отново се класираха на първите места. При момчетата Във втора поредна година начело в надпреварата, където младежите от СУ „Христо Смирненски“ взеха участие в отбор съставен от 15 състезатели  7  момичета и 8 момчета, във възрастова група 5-8 клас.

В надпреварата при силния пол победителят от миналата година Венцислав Кисьов записа нова победа, след като постави рекордно време на надпреварата – 4 минути и 51 секунди, оставяйки зад себе си двама свои връстници от Габрово. При момичетата представянето бе също впечатляващо като Ани Байракова разби и там габровската хегемония като финишира трета. И двамата призьори бяха наградени с медали от областния управител на Габрово г-жа Невена 

Петкова. Всички 15 състезатели от СУ, с.Кочан успешно изкачиха 894-те стъпала до паметника Шипка, за което получиха специални грамоти от организаторите.

За участие в състезанието младите хора и техният учител Динко Кумбаров се готвиха почти през цялата ваканция като не жалиха сили в името на своето СУ, без да жалят времето си, което да прекарат на морския плаж, басейна или планината.

„Показахме за поредна година, че сме отбор и имаме един колективен дух. Благодаря на момичетата и момчетата, които защитиха не само собствената си чест, но и на нашето училище, давайки всичко от себе си в името на общата цел. През тази година конкуренцията бе още по-силна от предишната и затвърди тенденцията тя да нараства още повече. Определено бяхме респектирани от конкурентите ни, но в крайна сметка никой не се е плашил от тях, а това само засили нашата мотивация за добро представяне,“ коментира учителят Динко Кумбаров.

За участие в това състезание отбора на СУ,,Христо Смирненски“, с. Кочан е подпомогнат изцяло от Фондация ,,Българска памет“ и нейният председател д-р Милен Врабевски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук