Фалирали банкери и кредитни милионери с 16 хил. лв. пенсия 1000 души главно биха имали над 10 000 лв., но заради тавана вземат по 910 лв.

0
842

Бивши шефове на фа­лирали през 90-те го­дини банки и кредитни милионери биха получавали фантастични обезщетения за прослужено време от 10 до 16 хил. лв., ако нямаше таван. Това съобщиха два независи­ми един от друг източници.

В началото на декември на кръгла маса за пенсионната реформа зам.-министърът на труда и социалната поли­тика Николай Николов хвър­ли бомба, като обяви, че има хора, които са вземали така­ва заплата, че в момента биха получавали между 10 и 16 000 лева обезщетение за прослу­жено време. Заради тях стоял таванът, така че до тях дости­га само максималната пен­сия. Тя е 910 лв. Николов не уточни кои са фантастичните пенсионери, но стана ясно, че става въпрос за кредитни милионе­ри и шефове на фалирали през 90-те години банки. То­гава те са се осигурявали на баснословни суми. Не е имало нито горна оси­гурителна граница, нито та­ван. Те не може да се впишат в общата категория на българ­ските пенсионери, които мизерстват със средна пенсия от 338 лв. А някои получават и минималната от 157 лв. зара­ди недостиг на трудов стаж или заради ниско заплащане, докато са работили. Тези бивши шефове на фа­лирали банки надминават по начислени пенсии дори най-богатите възрастни хора – те­зи от Люксембург.1

Новите правила за пенсио­ниране се въвеждат през 1997 г. Дотогава са се вземали са­мо трите най-изгодни за чове­ка години, когато е получа­вал най-голямата заплата. Оттогава вече при изчисля­ване на пенсията значение има размерът на получавано­то възнаграждение във всяка следваща година.

А от 2000 г. е въведен и таван на осигурителния доход, като 35% от него е максималната пенсия. Така дори и да са имали по-високи заплати, пенсиони­ралите се в последните 15 г. вземат „само” 910 лв. Според приети от Министерския съ­вет правила в края на минала­та година таванът се запазва до януари 2019 г. Той е 35% от максималния осигурителен доход (2600 лв.), които също няма да се променя в следващите 3 г. 37 хиляди души биха вземали над максималната пенсия от 910 лв., ако бъде премахнато ограни­чението. Това са 1,5 % от бъл­гарските пенсионери и ако им се изплаща пълното обезще­тение за прослужено време, ще струва на бюджета около 93 милиона лв. за годината, съобщиха източници от HОИ.

Повечето от тези хора щя­ха да се разписват срещу 1500 лв., но има около 1000 от тях, които са се осигурявали на огромни заплати през 90-те години. Те биха могли да имат над 10 хиляди лева пенсия, ако бъде премахнато ограни­чението, твърдят източници. Към края на 2015 г. общо пенсионерите у нас са 2,2 милиона. A богатите около 1000 от тях, които трябва да имат над 10 хиляди лева пенсия, са главно бивши шефове от финансовата сфера и кредитни милионери, твърдят запозна­ти. Там са някои директори на фалирали през 90-те години банки. Тогава една след друга се сринаха Банката за земе­делски кредит, Първа частна банка, Агробизнесбанк, Банка „Славяни”, Елитбанк, Кристалбанк, Тексим, Сто­панска банка, Балканбанк, Българска земеделска и промишлена банка, Минерал­банк. Преди 18 г. беше обявен списък с хиляди кредитни милионери от тези финансови институ­ции. Част от тях все още не са пенсионери, но очевидно много са в списъка с богатите възрастни хора, които биха имали над максималната пенсия.

Възможно е такива да има и от бившите членове на По­литбюро или ЦК на БКП, които са вземали високи за­плати в миналото. Като например Георги Йорданов, Георги Атанасов, някои ексшефове на окръжни коми­тети на БКП.

Тук не става въпрос за бив­ши български представители в международни институции, които получават допълнителни възнаграждения от чужбина по други правила. Всички тези пенсионери със свръхвисоки пенсии са работили у нас, получавали са огромни заплати и са се осигурявали върху тях. Ня­кои от тях са шефове на НЕК, АЕЦ „Козлодуй”, АЕЦ „Бе­лене”.

От държавните длъжностни лица в последните 20 г. съ­що има хора с големи запла­ти. Като бивш председател на парламента (1995-1997 г.), посланик и бивш шеф на БАН Благовест Сендов влиза в ка­тегорията на хората, които биха получавали над максималната пенсия, ако нямаше таван. С големи възнаграж­дения е бил например и шефът на комисията за установяване на незаконно придобито имущество проф. Стоян Кушлев, макар че той се е пенсиони­рал след 2000 г. Разследване установява, че той е вземал надбавки и заплата за около 9 хиляди лева месечно заедно с бонусите и допълнителните възнаграждения. Като председател на Народното събрание от 2005 до 2009 г. Георги Пирински, който сега е 67-годишен, също взимал двойна над депутатската заплата. Да не говорим, че винаги е бил на отговорни постове – като се започне от заместник-министър по времето на Тодор Живков, през депутат, евродепутат.

Бившият шеф на Сметната палата Георги Николов вземал висока за страната заплата, но не може да получава пенсия над 910 лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук