Фандъкова успокои: Горенето на боклука няма да замърси въздуха

0
1071
Спецсистема ще намали 2 пъти вредните емисии около ТЕЦ „София“

Производството на RDF гориво не е опасно. Не бихме направили компромис с чистотата на въздуха. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова относно изграждането на инсталация в „Топлофикация София“, в която RDF горивото – крайният продукт след преработването на боклука, се превръща в ток и парно.

фардъковаРедица екоорганизации сигнализираха, че изгарянето на алтернативното гориво ще замърси въздуха в София. Столичният кмет обаче обясни, че се залага 4-степенна защита на околната среда и въздуха, с която сегашните емисии от ТЕЦ „София“ ще намалеят два пъти.1„Излишно беше години наред да се манипулират хората с очаквания инсталацията да бъде много вредна“, категорична бе Фандъкова и посочи, че в момента такава инсталация работи и в завода в село Яна. За последните 6 месеца там е произведена електроенергия за 385 млн. лв.боклукЕкоминистърът Ивелина Василева потвърди, че опасност за околната среда няма. „Резултатите показват, че няма повишаване на допустимите норми. Качеството на въздуха в района на „Топлофикация София“ е гарантирано“, обясни още Василева.

С изграждането на завода за отпадъци в село Яна се изпълниха първите две фази от интегрираната стратегия за управление на отпадъци. фандъковаЗа първите 6 месеца са обработени над 55 млн. т боклуци. Произведени са и 510 т черни и 28 т цветни метали, 28 т пластмаса и 833 т стъкло. По думите на Фандъкова над 1 т отпадъци се преработват всеки ден.

До момента над 90% от битовите боклуци на София се изпращат в завода в село Яна, като от 1 април този процент ще стане 100./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук