Филип Киркоров жертва на измама с държавна земя

0
716

Точно преди година „ШОУ” пръв писа, че срещу мегазвездата на Русия Филип Киркоров е образувано досъдебно производство за данъчни престъпления. Публикувахме и решението на Варненската окръжна прокуратура №2864/2014 г. Разследването е било образувано по сигнал от българската фондация „За подпомагане жертви на престъпления и борба с корупцията”, оглавявана от бившия служител в „Криминална полиция” Стилиян Иванов.

С днешна дата за някои от имотите има друго обяснение – че освен длъжник, самият Киркоров е жертва на измама. Закупените от звездата апартаменти в комплекса „Емералд” в Равда, може да се окаже, че не са негова собственост, тъй като сградата е била построена незаконно от офшорки върху държавна земя.

03_Emerald1.jpg

В интервю за „ШОУ” преди време, пръв Стилиян Иванов от фондацията за борба с корупцията обяви, че има данни фирмата на Киркоров,
„Филип Киркоров инвестмънт” ЕООД, със седалище и адрес на управление – Варна, и самият Киркоров като физическо лице, да са упражнили нарушения във връзка с придобиване и продажба на недвижими имоти по Българското Черноморие.

Ставаше въпрос главно за четири недвижими имота в курорта „Св. Св. Константин и Елена”, чиято цена е почти равна на данъчните оценки, и за които

Киркоров е използвал заем от физическо лице

и данъчен кредит във връзка с възстановяване на ДДС. В един документален филм певецът казва, че постъпил така, защото имал договорки за реклама. В същото време обаче няма данни да е декларирал облагаем доход от рекламна дейност (?). Впоследствие е продал 2 от тези 4 недвижими имота.

„Киркоров е осъществил същата схема и с други негови недвижими имоти в Равда. Разликата в цената пак се оправдава с рекламна дейност и не е декларирана като облагаем доход. Киркоров е купувал имотите като физическо лице и после ги е прехвърлял на фирмата. Накисва човека, от когото ги е купил – инвеститора, и на този човек дори му лепнаха условна присъда заради Киркоров”, поясни Стилиян Иванов.

С днешна дата случаят се разплита под по-различен ракурс. Адвокат Десислава Филипова, която е председател на фондация „Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека” и е считана за един от най-добрите специалисти по корпоративно право, сподели любопитни факти около собствеността на Киркоров у нас. По-точно – за апартаментите на звездата в апартаментски комплекс в с. Равда.

„Филип Киркоров е измамен, измамени са и останалите лица, закупили апартаменти в комплекс „Емералд” в с. Равда. След дълги съдебни битки се оказва, че

комплексът е изграден върху чужда земя

което ще породи значителни проблеми на собствениците на апартаменти. Вероятно, когато е разбрал това, певецът е счел, че докато не се реши спорът, няма да плаща данъци. Ще обясня защо: Инвеститор на строежа на комплекса е „Пайонир девелъпмънт” ЕООД, разясни юристката.

Срещу това дружество е спечелено дело от „Ученически отдих и спорт” ЕАД и е доказано, че строежът на жилищния комплекс е реализиран върху земя, собственост на дружеството, а не на „Пайонир девелъпмънт” ЕООД.

Доказателство за това са и влезли в сила решения по гр.д. № 648/2006г., по описа на Несебърския районен съд, въз. гр. д. № 1401/10г. на Пети граждански състав на Бургаския окръжен съд и гр. д. № 1976/2013г. на Първо гражданско отделение на ВКС.

„Пайонир девелъпмънт” ЕООД е дружество, чийто едноличен собственик на капитала до 19.07.2013 г. е била офшорната компания „Амерсиоус холдингс лимитид”. От своя страна, „Пайонир девелъпмънт” ЕООД е прехвърлил собствеността върху земята, за която е делото за земята под комплекса, с решенията, които цитирах, и още едно дело – отново с „Ученически отдих и спорт” ЕАД, на „Емералд хоспиталити” ООД с ЕИК 175062433.

Капиталът на това дружество е собственост на офшорни компании. А именно на „Нюкасъл груп инвестмънтс лимитид” от Вирджински острови, на „Финсбъри инвестмънтс лимитид” от Кипър и на „Емералд пропърти мениджмънт” ООД. Собственици на капитала на последното цитирано дружество е „Спейд бизнес” ООД , Бахамски острови и „Сайформ инвестмънтс лимитид” – Кипър. По силата на закона,
никой

не може да придобие права от несобственик

т.е. извършените разпоредителни сделки от страна на „Пайонир девелъпмънт” ЕООД не накърняват правото на собственост на „Ученически отдих и спорт” ЕАД, но явно целят да възпрепятстват дружеството при упражняването на това му право”, продължи с разкритията си адв. Филипова.

03_Kirkorov5.jpg

По думите й Филип Киркоров и другите лица, предимно чужденци, които са закупили апартаменти в комплекс „Емералд”, са изправени пред проблем, който може да избухне със силата на атомна бомба.

Тъй като съгласно закона собственикът на земята е собственик на всичко построено върху нея от трети лица, когато на тях не е учредено право на строеж. „Реално „Ученически отдих и спорт” ЕАД е собственик на целия комплекс и дължи на собствениците на апартаменти в сградата единствено изплащане на обезщетение за извършените подобрения. В случая за извършения строеж на комплекса.

„Проблемът на закупилите апартаменти се усложнява и от обстоятелството, че „Ученически отдих и спорт” ЕАД е дружество, чийто едноличен

собственик на капитала е държавата

и всички имоти, собственост на дружеството, са включени в списък, забраняващ приватизацията им”, категорична е Десислава Филипова.

Има ли все пак начин проблемът да бъде решен в полза на измамените собственици на жилища в комплекса, в това число и Филип Киркоров? „Не е невъзможно, ако земята под комплекса бъде прехвърлена на закупилите апартаменти в комплекса, но редът за продажба е много сложен – необходимо е да се вземе държавническо решение и продажбата да бъде разрешена от Министерския съвет, или от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол по предложение на министъра на образованието – принципал, упражняващ правата на държавата в „Ученически отдих и спорт” ЕАД, обясни още пред „ШОУ” адв. Филипова.


Има ли вина държавата?

Поставен в обстоятелствата на измамен и в доста „разклатено” положение на собственик, Киркоров най-вероятно си мисли, че е правилно да не плаща на държавата, защото тя във всеки един момент чрез държателя на земята, може да го лиши от собственост.

Обективно погледнато, вината на държавата обаче е единствено в слабия контрол, който е позволил на фирма чрез офшорки да осъществи незаконния строеж. В момента и Киркоров, и държавното дружество са заложници на измамата, защото ако държавата предприеме решение в полза на собствениците в комплекса, ще ощети своето дружество.

Ако не го направи и отнеме собствеността от чужденците, ще предизвика дипломатически скандал. Така че явно в момента се ослушва за варианти на решение и не си търси данъците.

Да припомняме ли, че дори един Ал Капоне е бил хванат на тясно за данъци, а не за другите си престъпления?! В този случай обаче, неминуемо ще се стигне до това докъде е стигнало безхаберието на държавата. Тя ще трябва да отговаря на въпроса кой разреши незаконния строеж и защо постфактум на вече построения комплекс „Емералд” се установява, че земята е държавна?!

Горчивият опит сочи, че островните офшорки почти винаги остават сухи. Въпросът е как при това положение прокуратурата и съдът на Република България ще отсъдят справедливо казуса? И с купувачите чужденци, и с Филип Киркоров, който е български гражданин и като такъв дължи данъци на държавата ни като всички нас, редовите български граждани.

Подготви Еми МАРИЯНСКА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук