Финансист: Ако Великобритания излезе от ЕС, данъците на британците ще скочат до небето

0
1205

Излизането на Великобритания от ЕС ще струва на страната $42,4 милиарда и правителството ще бъде принудено да повиши данъците и да намали финансирането за социалните програми. Това заяви ръководителят на Министерството на финансите на Кралството Джордж Озбърн, цитиран от economic.bg.Днес той трябва да изнесе реч за последиците за икономиката на Великобритания, в случай на оттегляне от ЕС. Според неговите оценки, в близките 4 години бюджетът ще получи £30 милиарда по-малко на страната, а Brexit ще доведе до ниски нива на растеж на икономиката.

Озбърн прогнозира бюджетен дефицит, който ще трябва да се компенсира чрез повишаване на данъците. Основната ставка на данъка върху доходите може да се увеличи с 2% (до 22%), данък върху наследството – 5% (до 45%), акцизите върху бензина и алкохол – с 5%. Държавните разходи за здраве, отбрана, образованието, полиция и транспорт ще бъдат съкратени.

По-рано министърът на външните работи на Швеция Маргот Валстрьом каза, че изходът на Великобритания от Европейския съюз „може да доведе до разпадането на ЕС.“/БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук