Франция е под максимална терористична заплаха, признаха властите

0
1142

Около 15 000 души във Франиця се намират под наблюдение, заяви премиерът на Франция Мануел Валс в интервю за радио Europe 1.

Заплаха е максимална. Ежедневно разузнавателните служби, полицията, жандармерията предотвратяват атентати и проследяват терористи, подчертава Валс и констатира: „Ние сме мишена, това всеки го разбра.

По данни на френските власти около 700 френски граждани воюват в Ирак и Сирия на страната на „Ислямска държава”, като сред тях има около 275 жени и деца (непълнолетни), припомня Интерфакс.

Трите жени, задържани във връзка с автомобила, в който полицията откри газови бутилки, са планирали за извършат атентат на Айфеловата кула, пише изданието Journal du Dimanche.

Автомобилът беше открит на 4 септември след сигнал на служител в заведение в центъра на Париж, близо до катедралата „Нотр Дам”. Автомобилът беше без номера, а в купето му имаше газова бутилка. В багажника полицията откри още шест газови бутилки, както и документи на арабски език.

Полицията задържа първоначално двама души, като на един от мъжете е повдигнато обвинение за връзки с терористични групировки.

Според изданието задържаният е дал показания, че автомобилът е бил предназначен за извършване на атентат на Айфеловата кула – символът на Париж.

Други три жени също бяха задържани по случая, като една от тях е дала и такива показания. Твърденията й обаче се променяли по време на разпитите.

Според полицията жените – на 19, 23 и 39 години – са подготвяли и други атаки спрямо френския народ. Прокуратурата в Париж излезе с информация, че трите жени са действали под ръководството на бойци на „Ислямска държава”./нюз

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук